Kuva
Kuvassa nainen pitelee käsissään saavia, johon tippuu katosta vettä

Onhan sinulla kotivakuutus?

Vuokranantajan vakuutus ei korvaa kaikkea, ja siksi kotivakuutus on tärkeä myös vuokralla asuvalle. Se tuo mielenrauhaa ja taloudellista turvaa vahinkotilanteiden varalle.

Kotivakuutusta pidetään yleensä yhtenä tärkeimmistä vakuutuksista. Sen merkitys korostuu, jos kotona sattuu isompi yksittäinen vahinko tai kun omaa omaisuutta tuhoutuu paljon kerralla. 

FINEn vakuutusasiantuntija Hanna Salon mukaan kotivakuutuksen vuosimaksu on kohtuullinen erityisesti kun otetaan huomioon sen tarjoama turva mahdollisissa vahinkotilanteissa.

– Kyse on varsin maltillisesta sijoituksesta verrattuna niihin kustannuksiin, joita syntyy omaisuuden uusimisesta vahinkotilanteessa. Lisäksi kotivakuutuksen vuosimaksun voi yleensä maksaa useammassa osassa, jolloin kertapanostus ei ole kerralla kovin suuri. 

Kotivakuutuksen hintaa kannattaa verrata tuotevakuutuksiin, joita esimerkiksi kodinkoneliikkeet myyvät yksittäisille tuotteille, kuten kannettaville tietokoneille tai televisioille. 

– Yhden yksittäisen tuotteen tuotevakuutuksen hinnalla saisi jo melkein kotivakuutuksen koko omaisuudelle, Salo vinkkaa.

Vuokranantajan vakuutus ei kata kaikkea

Usein saatetaan ajatella, että vuokranantajan vakuutus kattaa kaiken eikä omaa vakuutusta tarvita. Se ei pidä paikkansa.

– Vuokranantajan vakuutus ei koske asukkaan omaa irtaimistoa eli asukkaan omia tavaroita, kuten huonekaluja, vaatteita ja elektroniikkaa. Asukkaan oma kotivakuutus kattaa yleensä myös huoneiston kiinteän sisustuksen, Salo sanoo.

Kotivakuutus tuo turvaa silloinkin, jos asuminen keskeytyy vahingon takia.

– Vuokranantajan vakuutus ei kata asumisen keskeytymisestä aiheutuvia kuluja, jJos asukas joutuu muuttamaan asunnosta sellaisen vahingon takia, mikä voisi olla kotivakuutuksesta korvattava vahinko, Salo kertoo.

Salon mukaan kotivakuutuksesta voi olla apua suuremmissakin vahingoissa, esimerkiksi silloin, jos vahingosta aiheutuu vaurioita talon rakenteille.

– Vuokralaisen oma kotivakuutus ja kotivakuutukseen sisältyvä vastuuvakuutus voivat olla avuksi tilanteissa, joissa vuokranantaja perii vuokralaiselta kuluja. 

Vaikuta kotivakuutuksesi hintaan 

Kotivakuutuksen laajuus ja kattavuus voivat vaihdella eri vakuutusyhtiöissä. 

– Vakuutuksen laajuus ja se, minkälaisia vahinkoja se korvaa, on usein valittavissa. Suppeimmat kotivakuutukset saattavat sisältää pelkän palovakuutuksen, ja laajimpiin vakuutuksiin kuuluvat myös rikkoutumisvahingot, Salo kertoo.

Parhaan yleiskuvan erilaisista vakuutuksista saa vakuutusyhtiöiden esitteistä ja tuoteoppaista. 

– Vakuutusta ottaessa vakuutuskirjasta on hyvä tarkistaa, että vakuutus on sellainen kuin pitikin. Lisäksi aina vakuutuskauden vaihtuessa kannattaa tarkistaa, että vakuutus on ajan tasalla.

Kotivakuutuksen hinnan määrittävät useat tekijät, kuten vakuutuksen laajuus ja omavastuun määrä. 

– Mitä laajemmin erilaisia vahinkotilanteita vakuutus korvaa, sitä kalliimpi se on. Kotivakuutuksen hintaan voi vaikuttaa nostamalla omavastuuta suuremmaksi, Salo sanoo.

Kuva
Kuvassa infograafi kotivakuutusmaksuista erikokoisiin asuntoihin.

Salo muistuttaa, että joissain tapauksissa kotivakuutus voi myös jäädä saamatta.

– Tyypillisin syy sille on, että vakuutuksen hakijalla on maksuhäiriömerkintöjä.

Kotivakuutus turvaa koko perhettä

Kotivakuutukseen kuuluu yleensä myös vastuu- ja oikeusturvavakuutus. 

– Vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, joista vakuutettu henkilö voi olla vahingonkorvausvastuussa toiselle osapuolelle. Oikeusturvavakuutus taas korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja riita-, rikos- tai hakemusasioissa, Salo kertoo.

Kotivakuutus antaa turvaa myös perheenjäsenille.

– Riittää, että yksi ihminen perheestä ottaa kotivakuutuksen. Kotivakuutus ja siihen sisältyvät vastuu- ja oikeusturvavakuutukset kattavat kaikki henkilöt, jotka asuvat samassa taloudessa vakuutuksen ottajan kanssa, Salo sanoo.

Teksti: Mia Weckström
Infograafi: Hanna-Mari Jaakkola


Vakuutuslaskurin löydät kaikkien vakuutusyhtiöiden sivuilta. Tämän artikkelin yhteydessä olevan infograafin hinnat on laskettu vakuutusyhtiö Ifin vakuutuslaskurilla. Hinnat perustuvat vakuutusyhtiön suosituimpaan laajaan kotivakuutukseen, joka korvaa myös yleisimmät vahingot kuten kännykän ja kannettavan tietokoneen rikkoontumiset.