Kuva
Kuvassa jäätynyt auton ikkuna
Uutinen 20.11.2023 - 18:11

Autojen esilämmityskausi on alkanut - näin käytät lämmitystolppaa turvallisesti

Nyt kun ulkolämpömittari alkaa taas painua pakkaslukemille, auton esilämmitys muuttuu päivittäiseksi rutiiniksi monille meistä. Kun käytät lämmitystolppaa, huolehdithan siitä, että turvallisuusseikat tulevat huomioiduiksi kaikissa tilanteissa.

Auton esilämmitys ei ainoastaan tee aamun lähtöjä miellyttävämmiksi, vaan myös säästää moottoria ja vähentää päästöjä. Lämmitystolpan käyttö edellyttää kuitenkin, että turvallisuusseikat on aina huomioitu.

  1. Irrota lämmitysjohto pistorasiasta aina, kun se ei ole käytössä.
    Lämmitystolpasta roikkuva johto voi tehdä jännitteelliseksi sohjo- tai vesilammikon, jolloin aikuiselle tai muille auton luona liikkuville aiheutuu sähköiskun vaara. Paikalleen jätetty lämmitysjohto voi myös pudota ja hautautua lumihankeen, josta lumenauraajan on mahdotonta havaita sitä. Aurauksen yhteydessä tai muutoin vioittunut johto on aina turvallisuusriski, ja sellaista ei tule missään tilanteessa käyttää.
  2. Pidä kansi aina lukittuna, kun et käytä lämmitystolppaa.
    Tämä pieni teko estää sen, etteivät perheiden pienimmät pääse työntämään pistorasioihin mitään ja aiheuttamaan itselleen vaaratilannetta.
  3. Varmista, että lämmitysjohto on ehjä. Vioittunut johto on aina turvallisuusriski.
  4. Jatkojohtojen käyttö auton lämmittämisessä on kielletty. 
  5. Jos huomaat lämmitystolpassa vikaa, ilmoita asiasta huoltoyhtiöön.
Huomioi myös energiatehokkuus ja lämmitä auton moottoria maltillisesti. Viileällä säällä riittää puoli tuntia, kovilla pakkasilla enintään 2 tuntia. Lämmitystolpan ajastin on kaikissa säissä hyödyllinen apuväline!