Kuva
Kuvassa pieniä puisia kerrostaloja.
Uutinen 17.06.2024 - 09:00

Kun maksat vuokran ajoissa, vältyt viivästyskoroilta

Tiesitkö? Jos vuokranmaksusi viivästyy vuokrasopimuksessa sovitusta eräpäivästä, sinulle alkaa kertyä viivästyskorkoa. Onneksi viivästyskorolta on helppo välttyä – riittää, kun maksat vuokrasi aina ajoissa!

Olemme palanneet viivästyskorkolaskutuksen osalta normaalikäytäntöön. Lähetämme ensimmäiset korkolaskut elokuussa, jolloin laskutamme viivästyskorot ajalta 1.4.-30.6.2024. Viivästyskoron määrä perustuu korkolakiin, ja Suomen Pankki vahvistaa viivästyskoron puolivuosittain. Tällä hetkellä viivästyskorko on suuruudeltaan 11,5 %.

Viivästyskorkolaskutus tarkoittaa, että 

  • jos maksat vuokrasi myöhässä, sinun täytyy maksaa viivästyskorkoa. Vuokran eräpäivä on aina kuun 4. päivä tai sitä seuraava arkipäivä, jos eräpäivä osuu arkipyhään tai viikonloppuun. Sinun täytyy maksaa viivästyskorkoa siihen päivään asti, jolloin vuokrasi on kokonaan maksettu. Käytäntö perustuu korkolain 5. §:ään.
  • laskutamme viivästyskoron, vaikka sinulla olisi maksusopimus vuokravelasta.
  • vuonna 2024 kertyneet korot laskutamme elokuussa (ajalta 1.4.–30.6.), lokakuussa (ajalta 1.7.–30.9.) ja tammikuussa (ajalta 1.10.–31.12.). 
  • jatkossa laskutamme korot neljä kertaa vuodessa. Lähetämme vuoden ensimmäiset korkolaskut huhtikuussa (ajalta 1.1.–31.3.).
  • lähetämme viivästyskorkolaskun, kun viivästyskorkoa on kertynyt vähintään viisi (5) euroa. Jos korkoa kertyy, mutta summa jää alle viiden (5) euron, laskutamme koron, kun viiden (5) euron raja ylittyy. 
  • saat viivästyskorkolaskun postitse. Lisäksi voit tarkastella laskun tietoja asukkaan sähköisessä asi-ointipalvelussa EAsyssä, jossa voit maksaa viivästyskoron sekä muut avoimet laskut samalla kertaa.

Talousvinkit: pidä vuokranmaksu aina etusijalla

Vuokranmaksu saattaa joskus viivästyä, mutta pidemmän päälle myöhässä maksaminen tulee kalliiksi. Vain ajoissa maksettu vuokra säästää sinut viivästyskoroilta ja maksukehotukselta, jonka lähetämme, kun vuokranmaksu on viivästynyt 14 vuorokautta. Maksukehotuksesta perimme 5 euron muistutuskulun. 

Näillä vinkeillä vältyt ylimääräisiltä kuluilta helposti

Kuva: iStock