Kuva
Lapsi syömässä spagettiannosta.

Säästöä ruokakuluihin – isoista annoksista riittää moneksi päiväksi

Älä heitä rahaa roskiin. Suunnittele koko viikon ateriat kerralla, hyödynnä jämät ja tyhjennä ruokahyllyt säännöllisesti.

Taas tuli mentyä nälkäisenä kauppaan. Kassiin päätyi myös muutama heräteostos ja kassalla hinta kirpaisee. Silti viimeistään ylihuomenna kauppaan on suunnattava uudestaan. Tämän voisi varmaan hoitaa järkevämminkin, mutta miten?

– Kaikki lähtee suunnitelmallisuudesta, Maa- ja kotitalousnaisten kehityspäällikkö Marita Suontausta neuvoo.

– Koko viikon ruokalista kannattaa tehdä kerralla ja suunnitella se niin, että samaa ruokaa voi jatkaa. Esimerkiksi isosta tomaattikeitosta voi tehdä seuraavana päivänä jauhelihakastikkeen. Ostoslistaa ei tarvitse kuitenkaan noudattaa jääräpäisesti. Jos kaupassa silmiin osuu hyvä tarjous, siihen voi ilman muuta tarttua ja vaihtaa suunnitelmaa lennosta.

Ennen kauppaan lähtöä on hyvä kurkistaa kaappiin ja katsoa mitä siellä on jo valmiiksi.

– Viime aikoina esillä ollut kotivara ei todellakaan ole mikään sinetöity laatikko, vaan tuotteita voi ja pitääkin käyttää. Tilalle voi sitten ostaa uutta, Suontausta naurahtaa.

Myös sesonkeja kannattaa seurata. Kotimaiset juurekset ovat terveellisiä ja edullisia.

– Raasteilla voi jatkaa ruokia. Esimerkiksi porkkanaraaste sopii hyvin vaikka makaronilaatikkoon.

Jämät käyttöön

Jääkaapin vihanneslaatikosta löytyy parhaat päivänsä nähnyt salaatti. Uhkaako tätä nyt biojäteastia?

– Ei todellakaan. Salaatista voi pyöräyttää vaikka omenan ja avokadon kanssa vihersmoothien. Kehotan kaikkia luovuuteen! Toisin kuin leivonnassa, ruoanlaitossa reseptejä ei tarvitse noudattaa kirjaimellisesti. Jääkaapista löytyviä jämiä voi hyvin yhdistellä esimerkiksi piirakkaan, keittoon tai laatikkoon, Suontausta vinkkaa.

Pakastamalla lisäaikaa

Kaupan punalaputettuja tuotteita ja hävikkituotelaatikoita ostaessa kannattaa muistaa, että ne tulevat myös käytettyä. Helposti pilaantuvat tuotteet, kuten kalan tai lihan, voi valmistaa ruuaksi ja laittaa pakkaseen, jolloin käyttöikä pitenee.

– Monet ruuat, kuten yrtit, tomaattikastike, juustoraaste ja hedelmät kestävät pakastamista hyvin. Jos näyttää siltä, että ruokaa jää syömättä, pakastaminen on hyvä vaihtoehto hävittämisen sijasta.

– Pakkaseen voi laittaa vaikka valmiita annospusseja ja käyttää vain tarvitsemansa määrä kerralla. Esimerkiksi nahistuvat ruukkubasilikat voi murskata öljyn kanssa jääpalamuottiin ja tehdä yrtti-öljy-paloja, joista saa lisämakua keittoon.

Entä ne heräteostokset? Timjamin voisi kuivattaa ja vaniljakastikepurkin käyttää pannukakkuun. Voisiko tortillaletuista tehdä tomaattikastikkeen ja papujen kanssa vuokaruuan? Ei kun kokeilemaan.

Vaihtelua mausteilla

Sama ruoka, eri maku. Vinkkejä mausteiden käyttöön löytyy esimerkiksi maustefirmojen nettisivuilta.

Hyödynnä nettipalvelut

Internetistä saa tilattua edullisesti tuotteita, joissa viimeiset käyttöpäivät lähenevät. Netistä löytyy myös hyviä vinkkejä hävikkiruoan vähentämiseen. Katso ainakin fiksuruoka.fi, matsmart.fi ja saasyoda.fi.

Helpot villiyrtit

Osa villiyrteistä, kuten nuoret voikukan ja siankärsämön lehdet, käyvät ruuaksi sellaisenaan.

Hyödynnä sesongit

Satokausikalenteri kertoo sesongissa olevat kasvikset ja villiyrtit, satokausi.fi.

Osallista koko perhe!

Espoolaisen Viivi Almiran koko viisihenkinen perhe osallistuu viikon ruokalistan suunnitteluun.

 Kokeilemme joka viikko yhtä uutta reseptiä ja jokainen saa ehdottaa listalle jotain omaa, Almira kertoo.

– Uuden ruokalajin syötyämme äänestämme, pääseekö se jatkoon vai ei. Tästä on tullut hauska ohjelmanumero sunnuntaille ja säästöäkin on tullut. Käymme nykyään kaupassa 1–2 kertaa viikossa.

Viisi päivää — viisi ruokaa

Isoista annoksista riittää moneksi päiväksi.

Maanantai

Iso tomaattikeitto (12 annosta)

Ainekset

oliiviöljyä    

2                                   silputtua sipulia

4                                   silputtua valkosipulinkynttä               

4 prk (á 400 g)               tomaattimurskaa           

2 l                                  kasvislientä (kanalientä)

4 dl                                ruokakermaa, hyla tai laktoositon     

2 tl                                 kuivattua oreganoa       

                                     suolaa, mustapippuria   

 

Kuullota sipulit öljyssä, lisää tomaattimurskat, kasvisliemi ja oregano. Keitä miedolla lämmöllä n. 45 min. kunnes keitto sakenee. Lisää mausteet ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi.

Vinkki! Voit lisätä keittoon siemeniä, pähkinöitä, paahdettuja leivänpaloja, raejuustoa tai basilikan lehtiä.

Tiistai

Spagetti ja tomaattinen jauhelihakastike

  • Valmista iso annos spagettia paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista jauhelihakastike niin, että käytät siihen osaksi maanantain tomaattikeittoa.

Vinkki! Kasvisversion saat käyttämällä jauhelihan tilalla soijarouhetta.

Keskiviikko

Italialaistyyppinen keitto

  • Kuori ja pilko perunat ja porkkanat, keitä pehmeiksi.
  • Lisää sekaan osa tiistain spagetista ja jauhelihakastikkeesta sekä maanantain tomaattikeitosta.
  • Lisää tarvittaessa vettä ja mausteita maun mukaan. Mausteina voit käyttää esim. suolaa, pippuria, Provencen yrttisekoitusta tai oreganoa.

Torstai

Spagettivuoka

  • Voitele vuoka öljyllä. Laita loput tiistain spagetista ja jauhelihakastikkeesta sekä maanantain tomaattikeitosta vuokaan. Voit lisätä mukaan esim. papuja tai tomaattimurskaa.
  • Lisää joukkoon suolalla ja pippurilla maustettu munamaito.
  • Ripottele päälle juustoraastetta tai korppujauhoja.
  • Paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia.

Vinkki! Jähmettyneen spagetin saat notkeaksi lisäämällä joukkoon hiukan öljyä.

Perjantai

Lämpimät voileivät

  • Levitä leivät leivinpaperin päälle ja voitele. Lisää leipien päälle tiistailta jäänyttä jauhelihakastiketta.
  • Sekoita juustoraaste ja kananmuna, lisää mausteita, esim. mustapippuria ja oreganoa. Levitä juustomunaseos leipien päälle.
  • Paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Teksti: Hanna-Mari Jaakkola