Kuva
Kuvassa ilmakuva Kirstintie 2:sta. Taustalla näkyy Espoon keskus ja sen palvelut.
Uutinen 10.2.2023

Suvelan uudiskortteleille HURRAA! -palkinto

Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta palkitsi perjantaina 10.2. Suvelassa sijaitsevan Kirstinharjun uudiskorttelit HURRAA! -palkinnolla yhdessä ympäristö- ja rakennusvalvontakeskuksen kanssa. Tunnustus myönnetään erityisen ansiokkaasti ja onnistuneesti toteutetulle rakennettuun ympäristöön liittyvälle teolle, ja se jaettiin nyt yhdeksännen kerran.

Suvelassa sijaitsevaa Kirstinharjun kahta uudiskorttelia voi hyvällä syyllä nimittää Espoon uusimmaksi väripilkuksi, sillä sen erikorkuiset harjakattoiset asuinkerrostalot ilahduttavat erityisesti rohkeilla väreillään ja siten lähialueesta erottuvalla ilmeellään.

Syksyllä 2022 valmistuneita uudiskortteleita alettiin työstää lähes 11 vuotta sitten, kun Suvelan Onni –nimeä kantanut kaavahanke käynnistyi Espoon kaupungin ja Espoon Asuntojen yhteistyönä. Kaavamuutos vahvistui syksyllä 2017, ja Kirstinharjuun 1970-luvun alussa rakennettu neljän kerrostalon vuokrakortteli purettiin vaiheittain.

Vanhojen lamellitalojen tilalle rakennettiin 14 pistetaloa, ja samalla asumismuotojen kirjo monipuolistui. Espoon Asuntojen kanssa samaan kortteliin rakennuttivat Asuntosäätiö asumisoikeusasuntoja ja NAL Asunnot Oy vuokrakoteja nuorille aikuisille. Toisen korttelin Espoon Asunnot myi Avara Oy:lle, joka toteutti kortteliin vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Uudiskohteiden rakentaminen käynnistyi vaiheittain vuonna 2020.

– Kirstinharjun kortteli on Espoon Asunnoille paitsi laajuudeltaan, myös investointiarvoltaan suurin kiinteistökehityshanke tähän mennessä. Vastasimme ennen uudiskohteiden rakentamista alueen kehittämisestä rakentamiskelpoiseksi eli uudiskortteleiden vaiheistussuunnitelmasta, vanhojen rakennusten purusta ja uusien rakentamiskelpoisten tonttien muodostuksesta, kertoo Espoon Asuntojen rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä.

Espoon Asunnoille valmistui toiseen uudiskortteliin 215 asuntoa, joiden lisäksi se vastasi korttelin yhteisen autohallin ja korttelipihan toteuttamisesta. Kortteliin valmistui vuoden 2022 lopussa Asuntosäätiön 68 asumisoikeusasuntoa ja NAL Asuntojen 59 vuokra-asuntoa, eli uudiskorttelissa on kaikkiaan 342 asuntoa. Toiseen uudiskortteliin valmistui Avara Oy:n 179 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa, eli alun perin 252-asuntoinen vuokrakortteli on kiinteistökehittämisen myötä monimuotoistunut 521-asuntoiseksi kohteeksi.

– Asuntosäätiöllä on ollut ilo olla mukana kehittämässä Suvelan Kirstinharjua. Asuinalue uudistui viihtyisäksi ja monipuolisemmaksi. Tavoitteenamme on tarjota asukkaillemme kohtuuhintaisia ja kestäviä koteja, mutta myös yhteisöllisyyttä. Tämä toteutuu erinomaisesti Kirstinharjun uudiskorttelissa, jossa asukkaat tapaavat yhteisellä piha-alueella ja oleskeluterassilla, rakennuttamisjohtaja Turkka Keravuori Asuntosäätiöltä sanoo.

NAL Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Samuli Killström on hyvillään siitä, että Hurraa! -palkinto myönnettiin juuri Kirstinharjun uudiskortteleille:

– Suvelassa yhdistyvät loistavasti laadukkaan asumisen edellytykset nuorille. Julkinen liikenne toimii hyvin, ja olemassa oleva palveluverkosto mahdollistaa sujuvan arjen Kirstinharjun huipulla. On ollut ilo olla mukana kehittämässä aluetta asukkaille, hän toteaa.

Espoon Asunnot on saanut aiemmin HURRAA –kunniamaininnan vuonna 2017 kerrostalokohteestaan Magneettikatu 14. Kohteen suunnitteli Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy, joka toimi myös Suvelan uudiskorttelissa suunnittelijana.   

Kuva: Zentuvo Finland Oy

Alun perin 252-asuntoinen vuokrakortteli on kiinteistökehittämisen myötä monimuotoistunut 521-asuntoiseksi uudiskortteliksi, jossa asukkaat voivat kohdata toisensa yhteisellä piha-alueella ja oleskeluterassilla