Kuva
Kolmen kuvan kuvakollaasi. Ensimmäisessä kuvassa näkyy kerhohuoneen, toisessa kuvassa sohva ja taulu ja kolmannessa kuvassa asukastoimikunnan puheenjohtaja.

Viihtyisä kerhohuone tuo asukkaat yhteen

Vuosi sitten kesäkuussa juhlimme Suurin pudottaja -kilpailun voittajia. Sähkö-sarjassa ykkössijan pokkasi silloin Matinkallio 7 C. Huhtikuussa 2024 voitto konkretisoitui uudistetun kerhohuoneen avajaisissa.

Kerhohuoneen keittiössä käy kuhina. Lauantaina 6. huhtikuuta pidetään Matinkallio 7 C:ssä avoimet ovet oman rappukäytävän asukkaille. Sivupöydällä koreileva palkintotaulu muistuttaa voittajakiinteistön suurimmasta sähkön pudotuksesta. 

– Oli selvää, että käytämme palkintorahat kerhohuoneen sisustukseen, asukastoimikunnan puheenjohtaja ja sihteeri Sirkka-Liisa Tietäväinen kertoo. 

– Ennen hankintoja pidimme kaikille asukkaille avoimen keskustelutilaisuuden, jossa sai olla mukana vaikuttamassa valintoihin. Demokratia toimii, hän hymähtää. 

Kuva
Kuvassa Matinkallio 7 C:n kerhohuone

Kyllä nyt kelpaa!

Tarjoiluja valmistelemassa on myös varapuheenjohtaja Kirsi Mäkinen sekä asukastoimikunnan aktiivi Tuula Mattila

– Ennen täällä oli vain pöytä, tuolit ja tuo yksi matto, joka on nyt siirretty oven ulkopuolelle, Tuula osoittaa. 

Uudet huonekalut tilattiin Ikean verkkokaupasta; Posti toimitti ne perille ja Sirkka-Liisa kokosi ystävänsä kanssa. Pienemmät sisustustavarat – matot, taulu ja kukat – haettiin paikan päältä. 

– Onpa hienot sohvat, heti ovensuusta huomaa Suski, alkuperäisasukas vuodelta 2017.

Avajaisiin saapuu myös Perusta aikoinaan Suomeen muuttanut Cintya lastensa Luanan ja Kemen sekä pienen sisarentyttärensä kanssa. 

– Täällä on tosi kivaa, voisin pitää täällä 12-vuotissynttärini, Luana suunnittelee.

Viihtyisässä tilassa onkin nyt mukava järjestää juhlia tai viettää vaikkapa vappua. Sirkka-Liisa pyörittää varausjärjestelmää ja huolehtii avaimista.

– Hiljaisuus tulee kymmeneltä. Mutta eipä tässä vieressä ole yhtään asuntoa, joten pientä joustoa voi olla, Sirkka-Liisa kertoo ja pohtii, että voisi itse tulla soittelemaan klarinettia kerhohuoneelle.

– Ja minä ukulelea, Tuula jatkaa.

Kuva
Kuvassa Matinkallio 7 C:n kerhohuone ja sen asukkaita

Kuvassa: Cintyan perulaisia herkkuja maisteltiin venetsialaisissa. Vieressä istuva tytär Luana miettii jo syntymäpäiväjuhliaan kerhohuoneella.

Uutta luvassa

Matinkallio 7 C:ssä on yhteensä 45 asuntoa yksiöstä neljän huoneen koteihin. Kuten jo vuoden takaisessa voittohaastattelussa myös nyt Sirkka-Liisa kehuu talon asukkaita. Vanhat hyvät käytännöt toimivat edelleen, ja sähköä säästyy entiseen malliin.

– Meillä on tosi vastuullista ja fiksua porukkaa. Valot sammutetaan lähtiessä kellarista ja kuivaushuoneesta ilman sanomistakin, muissa tiloissahan meillä on liikkeentunnistimet. 

– Moni ei edes tiennyt, että osallistuimme sähkönsäästö-kilpailuun, Tuula ja Kirsi huikkaavat vierestä. 

Muutenkin talossa vallitsee ystävällinen ja yhteisöllinen henki. Siitä on Cintyan mielestä paljolti kiittäminen Sirkka-Liisaa. 

– Hän on superaktiivinen ja jaksaa aina houkutella ihmisiä mukaan. 

Piristysruiskeen on saanut myös asukastoimikunnan toiminta. Kerhohuoneella on tässä iso rooli.

– Olemme miettineet jotain säännöllistä toimintaa, kuten vaikkapa kerran kuussa kahvitteluhetken. Sitä on myös asukkaiden toimesta ehdotettu. Viime elokuussa pidimme ensimmäisen kerran suuren suosion saaneen ”venetsialaiset”, ja seuraavaksi juhlimme koulunpäättäjäisiä. Toivottavasti näistä tulee perinne, Tuula toteaa.

Palkintorahaakin jäi vielä käyttämättä. Nämä rahat on lisätty talon vuosirahaan, joilla on tarkoitus laittaa pöytää koreaksi jatkossakin tai kenties ostaa kerhohuoneelle pelejä. Kevään korvalla Matinkallio 7C:ssä odotellaan jälleen kutsua talkoisiin. Toisin kuin muissa kohteissamme Matinkalliossa talkoot järjestetään laajan pihapiirin asunto-osakeyhtiön toimesta. Ja kuin pyynnöstä aurinko pilkahtaa pilvien takaa. 

Kuva
Kuvassa Matinkallio 7C:n asukastoimikunnan puheenjohtaja

Kuvassa: Asukastoimikunnan puheenjohtaja Sirkka-Liisa Tietäväistä kehutaan superaktiiviseksi. ”Eläkkeellä on aikaa.”

Teksti: Hanna Ojanpää
Kuvat: Petri Mast