Kuva
Biojäteastia tiskipöydällä

Biojätteiden lajittelu osaksi keittiön arkea

Biojätteiden lajittelu on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää ympäristökuormitusta ja edistää kestävää kehitystä. Jos biojäteastia ei ole vielä keittiösi ns. vakiokaluste, olisiko nyt hyvä aika hankkia biojäteastia ja ottaa lajittelu osaksi arkea?

Mistä sopiva biojäteastia?

Biojätteiden lajittelu ei vaadi suurta vaivaa eikä erityisiä taitoja. Alkuun päästäksesi tarvitset astian, joka sijoitetaan helposti saataville keittiöön. Biojäteastiana voit käyttää melkeinpä mitä vain astiaa. Esimerkiksi pakasterasia tai käytöstä poistettu kattila toimivat hyvinä keräysastioina.

Kaupoista löytyy myös varta vasten biojätteen keräykseen tarkoitettuja astioita. Valinnan varaa löytyy niin väreissä, materiaaleissa kuin hintaluokassakin. Kannelliset biojäteastiat vähentävät hajuhaittoja ja estävät pieneläinten pääsyn biojätteisiin. Valikoimissa on lisäksi astioita, joiden kannessa on haju- tai aktiivihiilisuodatin. Tämä estää vielä tehokkaammin hajujen leviämisen ja pitää biojätteet suojattuina.

Löydettyäsi sopivan keräysastian, laita astiaan paperinen tai muovinen biojätepussi. Pohjalle on hyvä laittaa esimerkiksi tyhjä kananmunakenno imemään kosteutta. Biojäteastiasi on nyt valmis vastaanottamaan hedelmien ja vihannesten kuoret, kahvinporot, teepussit, ruoantähteet ja muut eloperäiset jätteet.

Kuva
Kolme erilaista biojätteen keräysastiaa

Tyhjennä biojäteastia tarpeeksi usein

Biojäteastia on tarpeen tyhjentää kiinteistösi jätetilan biojätteen keräysastiaan vähintään muutaman päivän välein. Näin vältyt parhaiten hajuhaitoilta eikä biojäte ehdi houkutella kärpäsiä.

HSY tekee kiinteistöiltä kerätystä biojätteestä biokaasua ja kompostimultaa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen käsittelylaitoksella.

 

Lue myös keväällä julkaistu artikkelimme biojätteiden lajittelusta: Lajittele biojäte hyötykäyttöön

Meillä paitsi lajitellaan, myös asutaan viihtyisästi.