Kuva
Biojäteastia tiskipöydällä.

Lajittelu

Lajittelemalla jokainen meistä panostaa kestävään tulevaisuuteen. Kun jätteet on lajiteltu, niistä saadaan esimerkiksi multaa, muovipusseja, lasipurkkeja, sanomalehtiä ja vaikkapa polkupyörän runkoja.

Kotona lajitellut jätteet on helppo kuljettaa kiinteistön jätetilaan, jossa löytyy keräysastiat biojätteelle, kartongille, lasille, paperille, metallille, sekajätteelle ja muoville. Monissa paikoissa on myös SER-keräys sähkö- ja elektroniikkaromulle.

Kokeilusta tavaksi

Lajittelu on pitkälti tottumuskysymys. Kun muutaman viikon kokeilee, tulee lajittelusta pian rutiini. Apuna voi käyttää HSY:n verkkosivujen jäteopasta. Kotona lajittelun voi aloittaa vähitellen esimerkiksi erottamalla biojätteen (esim. hedelmien ja vihannesten kuoret ja ruoan tähteet) muusta jätteestä.

Rakenna kotiisi lajittelupiste

1. Hyödynnä tila paremmin

Yleensä lajittelupiste sijaitsee tiskialtaan alapuolella. Monen hieman vanhemman keittiön kaapista löytyy kuitenkin vain kaksi astiaa. Kaupasta voi ostaa esim. 3–4 pienempää astiaa, jotka vievät saman tilan kuin kaksi isompaa. Kaupoista löytyy myös isoihin laatikoihin tarkoitettuja tilanjakajia. Nykyään on myös pieniä lajitteluun tarkoitettuja ”piiloastioita”, jotka voi kätevästi sujauttaa keittiön vetolaatikkoon. Pienemmät lajiteltavat jätteet kuten käytetyt paristot ja lasipurkit mahtuvat niihin mainiosti.

2. Ota käyttöön koko keittiö

Pienellä vaivalla voit hyödyntää keittiön kaapiston ulkopuolisen tilan siten, että se sopii myös huoneen sisustukseen. Järjestä esimerkiksi kauniita kannellisia tynnyreitä ja poljinsankoja rivistöön keittiön seinustalle. Voit maalata tai kiinnittää jätteen nimen astioihin. Myynnissä on myös lajitteluun tarkoitettuja laatikoita, jotka voi kätevästi pinota toistensa päälle.

3. Käytä myös muita huoneita

Bio-, muovi- ja sekajätettä syntyy päivittäin, joten niiden lajittelu on helpointa hoitaa keittiössä. Lehdet ja mainokset voi kätevästi lajitella eteisessä hankkimalla sinne esimerkiksi kannellisen korin. Eteisen kaapista löytyy usein tilaa lasi- ja metallinkeräysastioille.

Jos mikään ylläolevista ratkaisuista ei tunnu omalta, netistä löytyy kauniita ja käytännöllisiä ratkaisuja ja ideoita kodin lajitteluasioiden järjestämiseen. Tarjolla on erilaisia kannellisia astioita, tynnyreitä, koreja ja kasseja, jotka sopivat myös kodin muuhun sisustukseen.

Meillä paitsi lajitellaan, myös asutaan viihtyisästi.