Espoon Asunnoilla vuoden 2022 keskimääräinen vuokrankorotus on 0,5 prosenttia

Jatkamme maltillista vuokrankorotuslinjaamme myös ensi vuonna. Vuokrat nousevat vuoden 2022 alussa keskimäärin 0,5 prosenttia.
Image

Maltillisen vuokrankorotuksen taustalla on monta tekijää, joista yksi on Espoon Asuntojen tavoitteellinen, tuloksellinen ja kustannustehokas toimintatapa.

- Emme tavoittele toiminnallamme voittoa, vaan laskelmat lähtevät siitä, että vuokratulojen tulee kattaa toiminnasta syntyvät kustannukset, talousjohtaja Milla Kalmi sanoo.

Vuokrat siis perustuvat todellisiin kiinteistöjen käyttö-, ylläpito- ja rahoituskustannuksiin. Lisäksi vuokrassa kerätään rahaa lainojen maksamiseen sekä peruskorjausten että uusien asuntojen rakentamisen omiin varoihin.

Rahoituskulut ovat yksi merkittävimmistä kulueristä. Ne koostuvat lähinnä uudiskohteiden rakentamisesta sekä vanhojen kiinteistöjen kunnostuksesta aiheutuneista korkokuluista ja lainan lyhennyksistä.

- Uudiskohteet tuovat myös lisää vuokratuloja. Kun kokonaiskustannukset ja nykyiset tulot on laskettu, tiedämme mahdolliset korotustarpeet, kertoo Kalmi.

Vuokrankorotuksen suuruus vaihtelee kiinteistöittäin, ja siksi puhutaan keskimääräisestä vuokrankorotuksesta. Asukkaat saavat ensi vuoden vuokranmaksukirjeet lokakuun aikana, ja niistä käy ilmi kiinteistökohtainen vuokra.

- Ensi vuonna meillä on 127 kiinteistöä, joiden vuokra ei nouse nykyisestä lainkaan ja 106 kiinteistöllä korotus jää alle yhden prosentin. Sellaisia kiinteistöjä, joissa korotustarve on yli yksi prosenttia, on kaikkiaan 66, listaa Milla Kalmi.

Maltillinen asumiskustannusten kehitys käy parhaiten ilmi, kun Espoon Asuntojen vuokria verrataan Espoon yleiseen vuokratasoon.

- Vuonna 2022 asukkaamme maksavat asumisestaan noin 29 prosenttia Espoon yleistä vuokratasoa edullisempaa vuokraa.

Parhaillaan rakenteilla on yli 900 uutta vuokra-asuntoa eri puolille Espoota, niin kaupunkikeskuksiin kuin tulevina vuosina voimakkaasti kehittyville uusille alueille. Uudiskohteiden joukossa on muun muassa ensimmäinen joutsenmerkkikohteemme Karakalliossa ja niin ikään ensimmäinen puukerrostalokohteemme Finnoossa. Lisätietoa rakenteilla olevista uudiskohteista, niiden sijainneista, arvioiduista valmistumisajankohdista ja asuntojen määristä löydät verkkosivuiltamme.

Näin minimoimme kustannuksia

Kilpailuttaminen: Kaikki hankinnat kilpailutetaan. Isona toimijana voimme tehdä hankintoja edullisilla yksikköhinnoilla.

Energiansäästö: Huoneistoihin asennettu Fortum Smart Living -järjestelmä huolehtii tasaisesta lämmityksen ohjauksesta.

Rahoitus: Vakavaraisena toimijana pystymme saamaan rahoituksen hankkeillemme edullisilla ehdoilla.

Ohjeistaminen: Asukkaan opas ohjeistaa fiksuun ja kustannustehokkaaseen asumiseen. Uudiskohteista löytyy myös Kodin kansio, joka opastaa kodin laitteiden oikeaan käyttöön ja hoitoon.

Näin voit itse vaikuttaa

Lämmitä huoneistoa, älä sohvan selkää tai ulkoilmaa. Maltillinen, nopea tuulettaminen pitää lämmön sisällä. Huonekalujen ja verhojen pitäminen poissa patterin edestä puolestaan vapauttaa lämmön koko huoneistoon.

Käytä vettä säästeliäästi. Suihkussa hana kannattaa sulkea saippuoinnin ajaksi.

Lajittele kaikki, mitä voit. Sekajäte on paljon kalliimpaa kuin lajiteltu jäte. Pakkaamalla tiiviisti esimerkiksi pahvijätteet säästymme kuljettamasta ilmaa jäteastioissa.

Vuokrankorotuksen suuruus vaihtelee kiinteistöittäin, ja siksi puhutaan keskimääräisestä vuokrankorotuksesta. Asukkaat saavat ensi vuoden vuokranmaksukirjeet lokakuun aikana, ja niistä käy ilmi kiinteistökohtainen vuokra.

Vuokranmaksu

Eräpäivä on kuukauden 4. päivä tai sitä seuraava arkipäivä, jos eräpäivä osuu viikonloppuun.

Kotona

Muuton jälkeen kannattaa tutustua sivujemme Kotona-osioon. Löydät sieltä tärkeää tietoa vuokralla asumisesta ja paljon muusta.