Kirstinharjun kortteli harjakorkeudessa

Kirstinharjun talot nousivat harjakorkeuteen. Yhteisöllinen, moderni asuinalue valmistuu vuoden 2022 aikana.
Kuva

Espoon Suvelassa juhlittiin keskiviikkona 6. lokakuuta Kirstinharjun korttelin uusien kerrostalojen nousua harjakorkeuteen. Kyseessä on kaikkien aikojen suurin kiinteistökehityshankkeemme, sillä kortteliin nousee yhteensä 342 uutta asuntoa, joista 215 on meidän.

Espoon Asuntojen asunnot tulevat Kirstinharju 4A:n ja Kirstintie 2:n osoitteisiin. Rakentaminen nostaa investoinnin kokonaisarvon lähes 50 miljoonaan euroon.

Vanhaa pois uuden tieltä

Samaan yhteiskortteliin asuntoja toteuttavat syyskuun 2022 loppuun mennessä myös NAL-nuorisoasunnot ja Asuntosäätiö. NAL Asunnot rakentaa osoitteeseen Kirstinharju 4B nuorisoasuntoja, joita tulee kaikkiaan 59. Asuntosäätiön Kirstinharju 2:n asumisoikeuskohteeseen nousee 68 asuntoa.

Uuden rakentamisen tieltä Suvelassa piti purkaa neljä vanhaa kerrostaloa ja 253 asuntoa.

–Projektia on helpottanut tuntuvasti se, että kaikkien kolmen toimijan kohteissa on ollut sama urakoitsija, Jatke Uusimaa Oy. Purkutöissä toimimme itse tilaajana ja purkutöistä Kirstinharju 4:n, 6:n ja 8:n osalta vastasi Lotus Maskin & Transport Oy. Kirstinmäki 6 osalta purkutöistä vastasi Helsingin Talosiirto Oy. Näin urakoitsija pääsi aloittamaan tyhjältä tontilta. Jatke Uusimaa Oy tuli urakoitsijaksi erillisten urakkakilpailujen kautta jokaiselle toimijalle itsenäisesti, projektipäällikkö Timo Marttila kertoo.

Sujuvaa yhteistyötä

Mittava kiinteistökehityskohde on ollut iso oppimisprojekti. 

–Tämä ei olisi onnistunut ilman todella tarkkaa suunnittelua ja eri sidosryhmien sujuvaa yhteistyötä.  Projekti on suunniteltu ja toteutettu todella tehokkaasti niin lähialueen, asukkaiden kuin ympäristönkin kannalta, rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä sanoo.

Heti kun vanhat talot oli purettu, Espoon Asunnot myi Avara Oy:lle samasta Kirstinharjun korttelista rakennusoikeutta vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen rakentamiseen. Avaran 180 asuntoa valmistuvat niin ikään vuonna 2022.

Yhteisöllisyys edellä

Mittavan korttelikehityshankkeen myötä myös Kirstinharjun imago ja ilme menevät uusiksi: 1970-luvun yksi-ilmeinen ja harmaa betonitalolähiö muuttuu kertaheitolla moderniksi ja monimuotoiseksi 2020-luvun asumiskortteliksi.

Kaikkien kolmen eri rakennuttajan kohteelle luodaan yhteinen ja viihtyisä korttelipiha. Omiin kohteisiimme rakennetaan yhteistilat kerho- ja kuntoilutiloineen.

Kirstinharjun korttelin kehittämishankkeen tärkeimpiä tavoitteita onkin yhteisöllisyyden mahdollistaminen.

–Uudet asuntotyypit vastaavat nykyistä kysyntää ja asiakastarvetta. Korttelin kehittämishankkeen tärkeä tavoite on myös alueen ilmeen ja arvostuksen muuttaminen parempaan suuntaan. Väkemme on tehnyt ison työn kaavavaiheesta tähän pisteeseen, Räihä sanoo.

Kuvassa Espoon Asuntojen hallituksen puheenjohtaja Elias Erämaja pitää puhetta Kirstinharjun harjannostajaisissa

Kirstinharjun korttelin yhteisellä piha-alueella ja yhteistiloilla lisätään asukkaiden yhteisöllisyyttä. – Hankkeen toteuttamisen myötä koko alueen ilme ja arvostus ottaa aimo harppauksen parempaan suuntaan. 1970-luvulla rakennetun Suvelan maine on ollut jo pitkään heikko. Kirstinharjun hankkeella vastataan osaltaan näihin tunnistettaviin haasteisiin. Sosiaalisen rakenteen tasapainottamiseksi uudessa korttelissa on erilaisia hallintamuotoja, ja sen asukasrakenne on aiempaa monipuolisempi, totesi juhlapuheessaan Espoon Asuntojen hallituksen puheenjohtaja Elias Erämaja.

Teksti Timo Kiiski
Kuvat: Kimmo Brandt

Kirstinharjun korttelin kehittämishankkeen tärkeimpiä tavoitteita on yhteisöllisyyden mahdollistaminen.

Uudiskohteet

Rakennamme joka vuosi useita satoja uusia asuntoja. Niiden joukosta löytyy koti sekä pienille että suurille perheille.

Tutustu asuinalueisiin

Espoon asuinalueet ihastuttavat monipuolisuudellaan. Viihdyitpä sitten urbaanissa kaupunkiympäristössä tai maaseudun rauhassa.