Kuva
Kuvassa JOutsenmerkin saanut uudiskohteemme Karakalliontie 1
Uutinen 15.11.2022

Karakalliontien uudiskorttelille erinomaiset tulokset hiilijalanjälkilaskelmista

Juuri valmistuneiden hiilijalanjälkilaskelmien mukaan Karakalliontien uudiskorttelin elinkaaren aikaiset päästöt ovat 817–820 kgCO2/brm2 per talo, mikä jää selvästi alle hankkeen alussa FiGBC:n laskentaohjeen mukaisesti asetetun tavoitteen, 1250 kgCO2/brm2. Erinomaisesta tuloksesta on kiittäminen talot urakoinutta NCC:tä.

Kun Karakalliontie 1:n täydennysrakentamishanke vuonna 2019 alkoi, uudistaloille asetettiin numeerinen hiilijalanjälkitavoite, alle 1250 kgCO2/brm2/talo. Luku pohjautui NCC:n aiemmin kehittämiin, kestävän kehityksen periaatteiden mukaisiin hankkeisiin ja niistä saatuihin hiilijalanjälkituloksiin. Tavoitevaiheessa hiilijalanjälkilaskennassa oli käytössä Level(s)-työkaluun perustuvat FiGBC:n laskentaohje, sillä ympäristöministeriön vuonna 2019 julkaistulla menetelmällä arvioituja kohteita ei vielä ollut.

Karakalliontien tuoreet käyttöönottovaiheen laskelmat osoittavat, että kohteessa päästiin jopa asetettua tavoitetta parempaan tulokseen: kolmen talon elinkaaren aikaiset päästöt ovat 817–820 kgCO2/brm2 talosta riippuen.

Hankkeen edetessä ja laskentamenetelmien kehittyessä tulokset laskettiin myös ympäristöministeriön rakennusten vähähiilisyyden arviointimenetelmillä vuosilta 2019 ja 2021. Niiden mukaan Karakallion kolmen kerrostalon elinkaaren aikaiset päästöt ovat 9,52–10,15 kgCO2e/m2/a (YM2019) ja 12,32–13,00 kgCO2e/m2/a (YM2021). Hiilijalanjälkilaskelmat Karakalliontien hankkeeseen teki Sweco Talotekniikka Oy.

Espoon Asuntojen rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihän mukaan Karakalliontie on hieno esimerkki laadukkaasta, mutta ennen kaikkea kestävästä ja kohtuuhintaisesta asumisesta.

- Hiilijalanjälkilaskelmien tulokset ovat erinomaiset ja selvästi muita tänä vuonna valmistuneita ja vielä rakenteilla olevia uudiskohteitamme paremmat. Vuoden 2019 arviointimenetelmällä niissä on päästy tasoon 14–15 kgCO2e/m2/a ja ja kun laskelmat on tehty vuoden 2021 menetelmällä, saavutettu taso on 16 kgCO2e/m2/a. Karakallion hanke tuottikin Espoon Asunnoille arvokasta tietoa ilmastotiekarttatyöhön, joka parhaillaan on käynnissä, sanoo Pirjo Räihä.

Ilmastotiekarttamme on määrä valmistua tämän vuoden lopussa

Lue myös: Espoon Asuntojen kohde Karakalliossa sai Joutsenmerkin 

Karakalliontien kohde osoittaa, että hiilijalanjäljen pienentäminen on mahdollista myös kohtuuhintaisessa asuntotuotannossa rakentamisen laadusta tinkimättä.