Kuva
Kuvassa käsi, joka kirjoittaa kynällä muistilehtiöön.
Uutinen 30.9.2022

Vuokramme nousevat vuoden 2023 alussa keskimäärin 3,5 prosenttia

Espoon Asunnot tarkistaa vuokriaan kerran vuodessa, ja tehdyt tarkistukset toteutetaan asuntojen vuokriin seuraavan vuoden alussa. Vuoden 2023 kiinteistökohtainen vuokranmääritys on nyt saatu valmiiksi ja keskimääräiseksi vuokrankorotukseksi on hyväksytty 3,5 prosenttia.

Espoon Asunnot noudattaa vuokranmäärityksessään kahta periaatetta: toimimme omakustannusperiaatteella ja vuokrien tulee säilyä kohtuuhintaisina.

Ensi vuoden osalta vuokrantarkistustarve on hieman kahta edeltävää vuotta korkeampi, keskimäärin 3,5 prosenttia. Korotus on kuitenkin varsin maltillinen, kun huomioidaan korkotason nousu, inflaation aiheuttama yleinen kustannustason nousu mm. kiinteistöjen ylläpidossa ja rakennuskustannuksissa sekä energian merkittävä kallistuminen.

- Haastavasta kustannuskehityksestä huolimatta haluamme taata asukkaillemme maltillisen vuokrankehityksen. Asuntojemme keskivuokra on ensi vuonna 13,32 €/kk/m², mikä on yli 28 prosenttia Espoon yleistä vuokratasoa alhaisempi, sanoo toimitusjohtaja Jaakko Kammonen.    

Vuokrantarkistuksen suuruus vaihtelee kiinteistöittäin

Keskimääräinen vuokrankorotus on siis ensi vuonna 3,5 prosenttia, mutta tarkistuksen suuruus vaihtelee kiinteistöittäin. Asukkaat saavat lokakuun aikana vuoden 2023 vuokranmaksukirjeet, ja niistä käy ilmi asuntokohtainen vuokra.

- Espoon Asuntojen kiinteistöistä 26:lla korotus jää alle 2,9 prosentin ja vastaavasti valtaosan, eli 240 kiinteistön vuokria tarkistetaan 3–3,9 prosenttia. Yli neljä prosenttia vuokra nousee 32 kiinteistön osalta, kertoo asiakkuusjohtaja Juha Heino.

Sähkön hinnannousu vaikuttaa ensi vuoden alussa myös saunavuoromaksuun, joka nousee 10 eurosta 15 euroon kuukaudessa. Autopaikkojen hinnat nousevat vastaavasti 2–5 euroa (paikka umpinaisessa pysäköintihallissa +5€/kk, muut autopaikat +2€/kk).

Info: Tätä omakustannusperiaate tarkoittaa

  • Vuokra perustuu todellisiin kiinteistöjen käyttö-, ylläpito- ja rahoituskustannuksiin. Päivittäisten juoksevien kustannusten lisäksi perimme vuokrassa rahaa lainojemme maksamiseen sekä peruskorjausten että uusien asuntojen rakentamisen omiin varoihin.
     
  • Noudatamme omakustannusperiaatetta kaupungin linjauksen mukaisesti sekä ARA-kiinteistöissä että vuokranmääritysrajoituksista vapautuneissa kiinteistöissä.
Vuoden 2023 vuokranmaksukirjeet lähetetään asukkaille lokakuun aikana, ja niistä käy ilmi asuntokohtainen vuokra.