Kuva
Kuvassa on aikuinen sekä nuoria ja lapsia talon pihalla.

Yhteistä mukavaa asukastoiminnan määrärahalla

Talkooaika on jälleen käsillä. Jokaisella kiinteistöllämme on käytettävissä vuosittainen määräraha, jota voidaan käyttää muun muassa talkootarvikkeisiin ja -tarjoiluihin sekä pihan kaunistamiseen.

Jokainen kiinteistömme saa vuosittain määrärahan, jolla on mahdollista hankkia esimerkiksi talkootarjoiluja sekä -tarvikkeita yhteisen pihan viihtyisyyden parantamiseksi. Rahalla voi järjestää myös muunlaista toimintaa, kunhan se on avointa kaikille kiinteistön asukkaille. Vuosittainen summa on 1100–1700 euroa riippuen asuntojen määrästä. 

Asukastoiminnan määrärahat on ladattu maaliskuun 1. päivänä S-Business-korteille, jotka on luovutettu asukastoimikuntien puheenjohtajille tai yhteyshenkilöille. Määrärahan käytöstä päättää asukastoimikunnan kokous. Jos kiinteistöllä ei ole asukastoimikuntaa, tekee päätökset asukkaiden kokouksessa valittu yhteyshenkilö keskusteltuaan asukkaiden ja/tai isännöitsijän kanssa.

S-Business-kortille ladatun määrärahan tulee riittää koko loppuvuoden ajalle, kevät- ja syystalkoihin sekä muuhun mahdolliseen asumisviihtyisyyden kohentamiseen ja yhteisöllisyyden edistämiseen. Jos summaa ei ole käytetty loppuvuoden aikana kokonaisuudessaan, kortin saldo nollaantuu joulukuun lopussa. Uusi määräraha ladataan kortille jälleen maaliskuussa.

Kaikkien yhteiseksi iloksi

Määräraha on tarkoitettu käytettäväksi kaikkien asukkaiden asumisviihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä parantavaan toimintaan. Sillä on mahdollista esimerkiksi hankkia kiinteistön yhteiselle pihalle kausikukkia, ruukkuja ja siemeniä. Kerhotiloihin voi halutessaan hankkia vaikkapa kahvinkeittimen, lautapelejä tai askarteluvälineitä. 

Jotkut asukastoimikunnat ovat järjestäneet retkiä ja ostaneet määrärahalla retkieväitä, mikä sekin on mahdollista, kunhan tilaisuus on aidosti avoin talon kaikille asukkaille. Kuljetuksia rahalla ei kuitenkaan voi hankkia.

Pääsääntönä on, että jokaisen asukkaan on mahdollista niin halutessaan osallistua määrärahalla järjestettäviin tapahtumiin. Asukastoiminnan määrärahalla ei saa järjestää yhdelle henkilölle tai rajatulle piirille tarkoitettua tapahtumaa eikä hankkia tavaraa tai lahjaa, joka ei ole kaikkien käytettävissä. Summalla voi kuitenkin ostaa pullakahvit asukkaiden kokouksen lisäksi myös asukastoimikunnan kokouksiin.

Asukastoimikunnat sekä mahdolliset muut S-Business-kortin haltijat saavat ohjeet kortin käyttötarkoituksista ja rajoituksista. Isännöitsijä pystyy seuraamaan ostoja päivittäin, ja jos tarvetta ilmenisi, puuttumaan sen käyttötarkoituksiin.

Hyvät ideat jakoon

Hyvät ideat asukkaiden yhteisestä toiminnasta kannattaa laittaa jakoon. Määrärahaa voi käyttää monenlaiseen toimintaan, eikä kaiken mukavan tarvitse edes maksaa mitään. Pääasia on, että kaikki viihtyvät.

Vinkkejä asukasyhteisöjen tapahtumiin

Kaikenikäisille suunnatut tapahtumat

 • kevät- ja syystalkoot talkootarjoiluineen,
 • talon omat juhlat (pikkujoulut, vappu, talon tasavuotissynttärit),
 • erilaiset teemajuhlat (Halloween, ystävänpäivä, kesäjuhlat),
 • ympäristö- ja energia-asioihin tai kierrättämiseen liittyvät tapahtumat ulkopuolisen asiantuntijan johdolla,
 • siivouspäivät,
 • uusien asukkaiden tervetulotapahtumat kerran tai pari kertaa vuodessa,
 • pihakirppis tai tavaranvaihtopäivät,
 • ohjatut pihajumpat,
 • yhteiset kävely- tai sauvakävelylenkit,
 • kerhot ja opintopiirit esimerkiksi kokkaamiseen liittyen ja
 • laulu- ja karaokeillat.

Lapsille suunnattu toiminta

 • kerhotoiminta pihalla tai kerhotilassa,
 • retket lähiympäristöön, 
 • peli-illat pihalla tai kerhotiloissa ja
 • askartelut teemapäivien mukaan, esimerkiksi ystävänpäiväkortin tai pääsiäiskoristeiden tekeminen.

Lisää luettavaa talkoista ja esimerkkejä asukastoiminnasta