Kuva
Kuvassa on nukkekodin olohuone, jossa nuket tekevät arjen askareita

Hyvän asumisen tietopankki

Hyvän asumisen tietopankki on tarkoitettu auttamaan sinua kotisi hoidossa. Alta löydät neuvoja esimerkiksi muuttoon, kylpyhuoneen puhtaanapitoon ja pihaetikettiin. Tutustu myös vastuunjakotaulukkoon, josta selviää, kuka on vastuussa huoneiston ja kiinteistön erilaisista kunnossapito- ja korjaustöistä.

Kun muutat uuteen kotiin

Muuton hetkellä on tarpeen huolehtia monesta muustakin asiasta kuin muuttolaatikoiden pakkaamisesta ja purkamisesta. Tässä koottuna tärkeimmät:

Muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus hyvissä ajoin ennen muuttoa Digi- ja väestötietovirastoon ja Postiin sekä huoltoyhtiöön. 

Lue lisää

Kotivakuutus

Kotivakuutus on viisas valinta myös vuokra-asunnossa. Espoon Asuntojen kiinteistövakuutus ei korvaa vuokralaisen kodin irtaimistoa, jos kiinteistölle sattuu äkillinen ja ennalta arvaamaton vahinko. 

Lue lisää

Sähköt ja sähkösopimus

Tee uusi tai siirrä vanha sähkösopimus uuteen kotiin ajoissa. Nykyään sähköyhtiöiden kilpailutus on tehty helpoksi.

Tutustu esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämään sivustoon.

Palovaroitin

Palovaroitin on pakollinen varuste kaikissa asunnoissamme. Asukkaana sinun tehtäväsi on varmistaa sen toimivuus. Varoittimen toimivuus on testattava kerran kuukaudessa ja aina, kun on ollut pidempään poissa kotoa.

Lue lisää

Sisäänmuuttotarkastus

Arvioi asuntosi kunto kahden viikon sisällä sopimuksen alkamisesta tekemällä sisäänmuuttotarkastus. 

  • Pääset tekemään sisäänmuuttotarkastuksen kirjautumalla asukkaan asiointipalvelu EAsyyn.

Lue lisää

Vuokranmaksu

Helpoiten vuokranmaksu hoituu, kun teet e-laskusopimuksen. Asukkaan sähköisestä asiointipalvelusta EAsystä löydät tiedot vuokrasopimuksestasi, laskuistasi ja maksuistasi. Vuokra maksetaan jokaisen kuukauden 4. päivä tai sitä seuraavana arkipäivänä, mikäli eräpäivä osuu viikonloppuun. 

Asukkaan asiointipalvelu EAsy

Lue lisää

Nettiyhteys

Vuokraasi sisältyy laajakaistayhteys. Ota yhteyttä Elisaan, jotta saat sen käyttöösi. Liittymän avauksen yhteydessä varmista yhteyden tekninen toteutus Elisan myymälästä, verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta. 

Lisätietoja

Meillä on hyvä asua

Haluamme kaikin tavoin vaikuttaa siihen, että viihdyt asunnossasi. Viihtyisän asumisen tueksi olemme koonneet vinkkejä ja ohjeita.

Eteinen

Ovet ja lukot

Jos hukkaat avaimen tai haluat lisäavaimia käyttöösi, ota yhteyttä kiinteistösi avainhallinnasta vastaavaan tahoon. Kiinteistön avainhallinnasta vastaa joko huoltoyhtiö tai Lukkokeskus Oy. Lisäavainten tilaus- ja kustannusvastuu on aina päävuokralaisella.

Lue lisää

Turvalukko, turvaketju ja ovisilmä eivät kuulu asuntojen perusvarustukseen. Asukas voi kuitenkin asennuttaa ne omalla kustannuksella saatuaan siihen kirjallisen luvan Espoon Asunnoilta

Lue lisää

Lattia

Lattia altistuu kulumiselle, mutta kulumista voi vähentää omalla toiminnalla. Jätä kengät eteiseen, kun tulet sisään ja laita huonekaluihin huopapalat, jotta ne eivät naarmuta lattiaa. Muistathan, että kuramatto kuuluu asunnon eteiseen eikä rappukäytävään, jossa se on paloturvallisuusriski.

Lue lisää

Siivous

Siivouskaappi löytyy yleensä eteisestä. Säännöllinen siivoaminen auttaa pitämään kodin hyvässä kunnossa ja mukavana asua.

Lue lisää

Turvallista sähkölaitteiden käyttöä

Vikavirtasuoja on sähkökaappiin tai kylpyhuoneen pistorasian yhteyteen asennettu lisäsuojalaite. Tarkista vikavirtasuojan toimivuus muutaman kuukauden välein painamalla testipainiketta. Vikavirtasuojassa olevan vivun pitää kääntyä 0-asentoon. Testauksen jälkeen vikavirtasuojakytkin palautetaan toiminta-asentoon kääntämällä siinä oleva kytkin I-asentoon. Jos laite ei reagoi, kun painat testipainiketta, tee viipymättä vikailmoitus talosi huoltoyhtiöön. 

Sulakkeiden vaihto ja automaattisulakkeiden käyttö kuuluvat asukkaalle. Sulaketaulu löytyy useimmiten asunnon eteisestä. Jos sähköt katkeavat osasta asuntoa, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa sulaketaulu. Sulakkeiden tulisi olla ehjiä tai automaattisulaketaulussa yläasennossa. 

Huomioithan myös, että sisäpistorasioista ei saa ottaa virtaa ulkona oleviin laitteisiin tai kosteisiin tiloihin. Rappukäytävien pistorasiat on tarkoitettu vain siivous- ja huoltoyhtiöiden käyttöön. 

Asukkaan tulee itse vaihtaa omat kattovalaisimet (ei koske kiinteinä asunnossa jo olevia valaisimia), palaneet lamput, loisteputket, paristot ja sulakkeet omalla kustannuksella.

Lue lisää

WC ja kylpyhuone

Vuodolle loppu

Jos havaitset, että WC-pönttö tai hana vuotaa, ilmoita siitä heti huoltoyhtiölle. Pahimmassa tapauksessa vuoto voi aiheuttaa vesivahingon. Vuodon korjaaminen on myös ekoteko, sillä vettä saattaa mennä hukkaan jopa tuhansia litroja. 

Lue lisää


Vinkki: Voit testata, vuotaako WC-pöntön vesisäiliö, kun asetat WC-paperipalan istuinosan takareunaan siihen kohtaan, josta vesi valuu pönttöön. Jos paperi pysyy paikoillaan, säiliö ei vuoda. Jos paperi kastuu ja valuu alaspäin, on se merkki säiliön vuotamisesta.


Järkevää vedenkäyttöä

Vettä on helppo säästää monilla pienillä keinoilla, esimerkiksi suihkussa hana kannattaa sulkea saippuoinnin ajaksi ja pyykkiä kannattaa pestä vain täysiä koneellisia. Jos sinulla on astianpesukone, vältä astioiden turhaa huuhtelua. Jos peset astiat käsin, käytä tulppaa tiskialtaassa. Järkevä vedenkäyttö vaikuttaa myös kiinteistösi vuokriin.

Lue lisää

Käsienpesualtaan hajulukko

Hajulukko tukkeutuu helposti esimerkiksi, jos hiuksia joutuu viemäriin. Viemärin haju ja hitaasti tyhjenevä pesuallas ovat merkkejä siitä, että hajulukko kaipaa puhdistusta. Ole tällöin yhteydessä huoltoon.

Lue lisää

Poistoilmaventtiili

Poistoilmaventtiilit sijaitsevat yleensä kylpyhuoneessa ja keittiössä. Jotta ilmanvaihto toimisi mahdollisimman hyvin, poistoilmaventtiilit kaipaavat puhdistusta säännöllisesti noin neljä kertaa vuodessa.

Poistoilmaventtiilin puhdistusLue lisää

Korvausilmaventtiili

Asunnoissa on korvausilmaventtiilejä olo- ja makuuhuoneissa ikkunan yläpuolen karmitilassa tai erillisenä huoneiston ulkoseinässä. 

Muista pitää korvausilmaventtiilit aina avoinna, varmistaaksesi huoneiston hyvä sisäilmaston ja raikkaan korvausilman saamiseksi. Jos korvausilmaventtiilit ovat kiinni, ei huoneiston ilmanvaihto toimi suunnitellun mukaisesti. Tällöin korvausilma voi tulla hallitsemattomasti vaikkapa postiluukusta tai ulko-oven raosta aiheuttaen vedon ja kylmän tunnetta asunnossa.

Lattiakaivo

Lattiakaivon puhtaanapito katkaisee bakteerien reitin viemäristä kylpyhuoneeseen. Suositeltava puhdistusväli on kerran kuussa. Siivousta helpottamaan on saatavilla myös suodattimia, jotka keräävät esimerkiksi hiukset ennen kuin ne pääsevät viemäriin. Käytä kumihanskoja, kun puhdistat lattiakaivoa.

Lattiakaivon puhdistusLue lisää

Pyykinpesukone

Pyykinpesukoneen asennus on ammattilaisen hommaa, jotta liitännät ovat varmasti paineenkestävät. Vuotoriskin takia vesihanan pitää olla suljettuna aina kun kone ei ole käytössä. Älä jätä pesukonetta päälle, kun poistut kotoa. Huomioi naapurisi ja vältä pyykinpesua klo 22–07 aikana.

Lue lisää

Pytty ei ole roskis

Vaikka saattaa vaikuttaa siltä, että wc-pönttö nielee mitä tahansa, ajan myötä sinne kuulumattomat roskat voivat tukkia putkiston. Laita siis kaikki roskat roskikseen. Ruuantähteet kuuluvat aina biojätteeseen, sillä esimerkiksi viemäriin kaadettu rasva kerrostuu ajan mittaan viemärin seinämiin.

Lue lisää

Huoneistosauna

Huoneistosaunan paloturvallisuudesta vastaa asukas ja saunan tekee paloturvalliseksi sen oikea käyttötapa. Saunassa ei saa säilyttää sinne kuulumattomia tavaroita. Sauna on tarkoitettu saunomista varten, ei varastotilaksi tai pyykinkuivatukseen.

Asukkaan on syytä huomioida seuraavat asiat, jos asunnossa on sauna:

  • Saunassa ei saa kuivata pyykkiä edes silloin, kun kiuas on pois päältä.
  • Saunaa lämmittäessä on varmistettava, ettei löylyhuoneessa tai lauteilla ole mitään syttyvää.
  • Kun olet lopettanut saunomisen, kytke kiuas pois päältä kiukaan ohjauspaneelista.
  • Viallisesta kiukaasta on tehtävä vikailmoitus huoltoyhtiöön. Viallista kiuasta ei saa käyttää.

Lue lisää

Paloturvallisuus

Kaikki kylpyhuoneen seinät ovat vesieristettyjä. Siksi niihin ei saa tehdä omatoimisesti minkäänlaisia reikiä. Seinien tai kaakeleiden omatoiminen maalaaminen ei myöskään ole sallittua.

Keittiö

Tiskiallas

Laita ruoantähteet biojäteastiaan sen sijaan, että huuhtoisit ne tiskialtaaseen. Rasva, perunankuoret, kahvinporot ja muut tähteet voivat muodostua viemäreissä isoiksi tukoksiksi, kun ne jähmettyvät.

Lue lisää

Jääkaappi ja pakastin

Tiesitkö, että pakastimeen kertyvä huurrekerros lisää sähkön kulutusta? Sen vuoksi pakastin kannattaa sulattaa pari kertaa vuodessa. Muista valvoa sulamista, ettei sulamisvesi valu lattialle. Poista pölyt jääkaapin ja pakastimen takaa sekä laitteen takaseinän ritilästä pari kertaa vuodessa. Tarkkaile myös jääkaapin sulavesiputkea: jos se pääsee tukkeutumaan, jääkaapin pohjalle voi alkaa kertyä vettä.

Jääkaappi- ja pakastinkohtaiset ohjeet löydät joko asuntoon jätetystä käyttöohjeesta tai valmistajan verkkosivuilta.

Lue lisää

Liesi ja uuni

Puhdista lieden tausta ja alusta säännöllisesti. Keittolevyt kannattaa pyyhkiä aina ruoanlaiton jälkeen, jotta lika ei pääse pinttymään. Myös uunin ja uunipeltien puhtaudesta on syytä huolehtia.

Lue lisää

Liesituuletin

Useimmissa asunnoissamme on liesituuletin. Suodattimen puhdistus tulee tehdä sen käytöstä riippuen 3–6 kertaa vuodessa. Tarkista liesituulettimen käyttöohjeesta, miten suodatin irrotetaan.


Tiesitkö, että liesituulettimen rasvasuodattimen puhtaana pitäminen pienentää tulipaloriskiä ja varmistaa huoneiston ilmanvaihdon toiminnan suunnitellun mukaisesti? 


Liesituulettimen puhdistus

Lue lisää

Astianpesukone

Astianpesukoneen voi asentaa asuntoon, jossa on astianpesukoneen vesihana, varaus astianpesukoneelle sekä sähköpistorasia allaskaapissa. Astianpesukoneen asentaminen kuuluu aina ammattilaiselle, ja koneen alle on laitettava vuotokaukalo. 

Tarkkaile erityisesti vesi- ja viemäriputkiliitoksia mahdollisten vuotojen varalta. Muista sulkea hana aina käytön jälkeen. Älä jätä pesukonetta päälle, kun poistut kotoa. 

Asukkaana vastaat astianpesukoneen tieltä pois siirrettävän astianpesukonekaapin säilytyksestä esim. asuntokohtaisessa varastokomerossa. Myös vesiliitäntöjen tulppaus on asukkaan vastuulla. 

Uusimmissa kiinteistöissämme astianpesukoneet ovat valmiina asunnoissa. Asukkaan vastuulla on asuntoon kuuluvan astianpesukoneen kunnon tarkastus säännöllisesti vuotojen varalta. Ilmoita havaitsemistasi vioista pikaisesti huoltoon.

Jos kalusteissa ei ole valmiina astianpesukonevarausta, astianpesukoneen asennuksen vaatimia muutostöitä ei saa tehdä ilman Espoon Asuntojen lupaa. Lue lisää luvan hakemisesta.

Lue lisää

Olohuone

Yhteiselo ja naapurit

Parhaimmillaan saat yhteisöllisestä asumisesta paljon iloa. Yhteiselo sujuu mukavasti, kun jokainen ottaa huomioon naapurinsa ja noudattaa järjestyssääntöjä. Järjestyssääntöihin on kirjattu talon asukkaiden yhteiset säännöt, joita noudattamalla taataan kaikille kotirauha. Hiljaisuus on klo 22–07. 

Lue lisää

Asunnon omatoimiseen kunnostamiseen tarvitaan aina lupa Espoon Asunnoilta.

Makuuhuone

Huonelämpötila

Tavoitelämpötila lämmityskaudella on 20,5C +/- 1,5’C. Lämpötilaa voi säätää alaspäin patteritermostaatista. Jos patterin termostaatteja peittää esimerkiksi verho tai isot kalusteet, ne eivät toimi kunnolla. Suunnittele siis sisustusratkaisut niin, että termostaatilla on tilaa toimia.


Vinkki: Unen kannalta optimaalinen makuuhuoneen lämpötila on korkeintaan 19 astetta.


Älykäs lämmitysjärjestelmä

Lähes kaikissa asunnoissamme on käytössä älykäs lämmitysjärjestelmä. Järjestelmä ohjaa automaattisesti kiinteistön lämmitystä asuntojen sisälämpötilan, kiinteistön ominaisuuksien ja sääennusteiden perusteella. Voit säätää kotisi lämpötilaa alemmaksi patteritermostaateista, mutta et ylemmäksi yli järjestelmän asettaman lämpötilan. 

Huomioithan, että mahdolliset lisälämmittimet sekoittavat lämmitysjärjestelmän, jolloin järjestelmä säätää asunnon lämmitystä alemmaksi.

Ikkunoiden tiivistäminen

Jos ikkunoista tuntuu liiallista vetoa, ota yhteyttä huoltoon. Ikkunoiden tiivistäminen vähentää lämmönhukkaa ja lisää asumismukavuutta.

Ikkunoiden karmeissa olevien tuloilmaventtiilien tulee olla aina auki, jotta ilmanvaihto toimii. Puhdista tuloilmaventtiilit kaksi kertaa vuodessa.

Iik, ötökkä!

Erilaisia ötököitä esiintyy valitettavasti silloin tällöin myös Espoossa. Jos havaitset vuokra-asunnossasi kutsumattomia vieraita, joiden epäilet olevan tuholaisia, ilmoita havainnostasi välittömästi huoltoyhtiöön. Tuholaisten torjunta on sitä tehokkaampaa, mitä aiemmin se aloitetaan.

Tuholaiset voivat myös levitä talon rakenteissa huoneistosta toiseen, joten nopea toiminta ja ohjeiden noudattaminen on tärkeää. 

Lue lisää

Parveke & piha

Tavaroiden varastoinnille ja roskille on omat paikkansa

Parveke ja piha on tarkoitettu oleskeluun, ei säilytystilaksi. Esimerkiksi, jos kiinteistöllä syttyy tulipalo, parveketta tai pihaa voi joutua käyttämään hätäpoistumistienä, eli kulkuväylä on tarpeen pitää tyhjänä. Lasitettua parveketta sisustaessa on hyvä huomioida, että se on ulkotila ja sinne soveltuvat ulkokäyttöön tarkoitetut kalusteet.

Lue lisää

 

Rakennelmat, kukkalaatikot ja muut

Kiinteiden rakennelmien, esimerkiksi aitojen tai patioiden, asentaminen tai rakentaminen pihalle tai parvekkeelle ei ole sallittua. Talon julkisivuun, eli parvekkeille tai pihoille, ei myöskään saa kiinnittää mitään poraamalla seiniin tai kattoihin.

Mahdollisten rakennelmien (esim. leikkimökit ja kahluualtaat) on oltava siirrettävissä helposti pois huoltotöiden ja lumen pudotuksen alta. Asukas vastaa näiden siirtämisestä. Puiset terassilaatat voi asentaa vain kiinteistöön kuuluvien betonilaattojen päälle, ei laajemmin. Kun vuokrasuhde päättyy, kaikki rakennelmat tulee muistaa poistaa. 

Parvekkeilla kukkalaatikoiden tulee olla parvekkeen sisäpuolella, jotta ne eivät pääse putoamaan alas.

Lue lisää

Istutukset

Pienet pensaat, matalat perennat ja muut matalat istutukset ovat mukavia piristyksiä pihoille. Kun multasormea syyhyttää, pidäthän mielessä, että sopiva istutusetäisyys seinästä on lajikkeesta riippuen 0,5–1,5 metriä. Kun istutusetäisyyttä on tarpeeksi, kasvin juuret ja versot eivät pääse rikkomaan rakennuksen rakenteita. Köynnöksien istuttaminen kasvamaan kiinni rakennuksiin ei ole sallittua.

Grillaus

Rivitalojen asuntopihoilla sähkö- ja kaasugrillin käyttö on sallittu, jos siitä ei ole haittaa naapureille. Paloturvallisuussyistä grilli tulee sijoittaa vähintään neljän metrin päähän talon seinästä. Parvekkeella ja luhtitalojen pihoilla grillaukseen saa käyttää sähkögrilliä, joka tulee sijoittaa tarvittavan suojaetäisyyden päähän seinästä ja ikkunoista. Grillaajan vastuulla on myös huolehtia, ettei grillauksesta syntyvää savua tai käryä päädy kiinteistön ilmanvaihtoon.

Lue lisää

Tupakointi

Huoneistossa ei saa tupakoida, mikäli vuokrasopimus sen kieltää. Tupakoinnin aiheuttamien vahinkojen korjauskustannukset eivät ole normaalia kulumista, ja ne laskutetaan aina asukkaalta. Sen jälkeen, kun kiinteistön kaikissa asunnoissa on tupakoimiskiellon sisältävä vuokrasopimus, tupakointikielto astuu koskemaan myös parvekkeita ja kiinteistön muita sisätiloja.

Tupakointikielto koskee myös vesipiippuja, yrttisavukkeita ja sähkösavukkeita.

Lue lisää

Luonnonvaraisten eläinten ruokinta kielletty

Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen on kielletty kiinteistön alueella. Lintujen jätökset sotkevat ja voivat levittää tarttuvia tauteja, kuten salmonellaa. Ympäristöön jätetty ruoka voi houkutella paikalle myös rottia. Kannattaa muistaa, että tuholaistorjunta aiheuttaa aina lisäkustannuksia ja vaikuttaa tämän myötä vuokriin. 

Lemmikit ovat tervetulleita asuntoihimme. Piha-alueella ne on pidettävä kytkettynä, ja yleisen viihtyisyyden vuoksi jätökset on kerättävä pois.

Lue lisää

Oman kodin ulkopuolella

Pesula ja kuivaushuone

Pyykkitupa on asukkaiden käytössä päiväsaikaan ja sen käyttö on maksutonta. Ajanvaraus tehdään joko varauskirjaan tai sähköisesti. Kuivaushuoneessa pyykki kuivuu nopeasti eikä asuntoon kerry kosteutta. 

Otat huomioon, että kaikissa kiinteistöissämme ei ole pesulaa tai pyykinkuivaushuonetta.

Lue lisää

Jätehuolto

Jotta jätemaksut pysyvät aisoissa, jätteet tulee lajitella niille osoitettuihin astioihin. Jätteet on laitettava astioiden sisälle, jotteivat ne houkuttele tuholaisia, kuten rottia. 

Lue lisää

Pysäköinti ja sähköauton lataus

Meillä on vuokrattavissa erilaisia autopaikkoja. Osa kohteissamme olevista autopaikoista on pysäköintihallissa, osa on lämpötolpallisia paikkoja ja osa kylmiä paikkoja. Suuressa osassa kohteistamme on mahdollista hankkia latauspiste sähköautolle ja hybridiautolle.

Kiinteistön mahdolliset vieraspaikat on tarkoitettu vain asukkaiden vieraiden lyhytaikaiseen käyttöön. 

Lue lisää

Varastotilat

Useimmissa kiinteistöissä on omat säilytystilansa urheilu- ja ulkoiluvälineille sekä asuntokohtaiset asunnon numeron mukaisesti merkityt irtaimistovarastot.

Lue lisää

Kerhohuone

Kerhotilat on tarkoitettu asukkaiden yhteiseksi kokoontumistilaksi. Lisätietoa saat kiinteistösi asukastoimikunnalta, joka vastaa kerhohuoneen avaimista. Muutamissa kohteissa ei ole asukastoimikuntaa, jolloin kerhotilan avaimen saa huoltoyhtiöstä. 

Lue lisää

Pelastautumisohjeet

Tulipalon sattuessa

Asunnossa palaa

Pelastaudu ensisijaisesti rappukäytävän kautta. Tarvittaessa konttaa tai ryömi, sillä lattianrajassa savua ja lämpöä on vähiten. Sulje huo - neiston ovi perässäsi. Näin estät palokaasujen leviämisen.

Rappukäytävässä tai muualla rakennuksessa palaa 

Pidä huoneiston ovi suljettuna. Ilmassa voi olla tappavia palokaasu - ja, vaikka liekkejä ei näkyisikään. Siksi turvallisinta on pysyä omassa asunnossa. Jos savua tulee asuntoon, mene tarvittaessa parvekkeelle odottamaan pelastajia. Sulje parvekkeen ovi. 

Soita 112 turvallisesta paikasta. Opasta palokunta paikalle.

Lue lisää

Kodin turvallisuus

Pelastussuunnitelmat