Kuva
Henkilö tekee muistiinpanoja asioista, mitkä täytyy muistaa, kun muuttaa.

Muuttajan muistilista

Muutto edessä ja niin paljon asioita muistettavana. Tuntuuko siltä, että jotain tärkeää on unohtunut? Ei hätää, alla olevalta Espoon Asuntojen muuttajan muistilistalta voit tarkistaa, että kaikki tärkeät asiat tulevat hoidetuksi.

Tärkeimmät hoidettavat asiat

Vuokrasopimus

Voit ladata vuokrasopimuksen itsellesi allekirjoittamisen jälkeen. Vuokrasopimuksesi tietoja voit tarkastella myös asukkaan sähköisessä asiointipalvelussa EAsyssä. Tiedot löydät EAsyn osiosta Oma talous & sopimukset. 

Avainten nouto

Vuokrasopimukseesi on merkitty sopimuksen alkamispäivä. Asunnon ja mahdollisen autopaikan avaimet ja pysäköintiluvan voit noutaa huoltoyhtiöstä tai avainhallinnasta vastaavalta taholta vuokrasopimuksen alkamispäivänä klo 12:00 jälkeen. Yhteystiedot löydät sähköpostivahvistuksesi liitteestä.

Avaimia noudettaessa on mukana oltava vuokrasopimus ja henkilöllisyystodistukset. Mikäli olet allekirjoittanut vuokrasopimuksen sähköisesti, voit esittää vuokrasopimuksen myös matkapuhelimesta. Voit halutessasi varata huollosta myös saunavuoron.

Samalla voit tehdä huoltoyhtiöön muuttoilmoituksen, jossa ilmoitat minkä nimen haluat vaihdettavan oveen.

Sisäänmuuttotarkastus

Pyydämme sinua arvioimaan asuntosi kuntoa kahden viikon sisällä sopimuksen alkamisesta. Täytä lomake huolellisesti näin et joudu korvaamaan vikoja ja puutteita, jotka ovat olleet asunnossa sinne muuttaessasi.

  • Pääset tekemään sisäänmuuttotarkastuksen kirjautumalla asukkaan asiointipalvelu EAsyyn.

Mikäli et voi täyttää lomaketta EAsyssä tai arvioimaan kotisi kuntoa, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

Huomioithan, että asumista haittaavista vioista ja puutteista on aina erikseen ilmoitettava huoltoyhtiöön. 

Mahdolliset asunnon siisteyttä koskevat palautteet tulee tehdä asiakaspalveluumme.

Muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus hyvissä ajoin ennen muuttoa Digi- ja väestötietovirastoon ja Postiin sekä huoltoyhtiöön. Tee lisäksi lista paikoista, joihin mahdollisesti joudut toimittamaan uuden osoitteesi muuta kautta. Olet esimerkiksi vastuussa siitä, että laskut päätyvät muuton jälkeen oikeaan osoitteeseen.

Digi- ja väestötietovirasto ja Posti

Tee muuttoilmoitus Postin verkkopalvelun kautta, jotta

  • tietosi päivittyvät väestötietojärjestelmän kautta viranomaisille
  • Posti löytää uuteen kotiisi

Huoltoyhtiö

Tee muuttoilmoitus huoltoyhtiön verkkosivujen kautta ja varmistat, että

  • porrashuoneen asukasluetteloon ja asuinhuoneiston oveen tulee oikeat nimitiedot
  • jos unohdat tai kadotat avaimen, huolto voi tarkastaa, että sinulla on oikeus mennä huoneistoon. Ovi avataan vain henkilöille, jotka voidaan todeta asuvan kyseisessä asunnossa.

Muista myös nämä

Vanha vuokrasopimus

Jos muutat vuokra-asunnosta, muista irtisanoa vanha sopimus ajoissa. Vanha sopimus on irtisanottava ennen kuin uusi sopimus voidaan allekirjoittaa. Irtisanomisaika on yleensä yksi kalenterikuukausi.

Sähkösopimus

Tee uusi tai siirrä vanha sähkösopimus uuteen kotiin ajoissa. Nykyään sähköyhtiöiden kilpailutus on tehty helpoksi. Tutustu esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämään sivustoon.

Kotivakuutus

Kotivakuutus on viisas valinta myös vuokra-asunnossa. Espoon Asuntojen kiinteistövakuutus ei korvaa vuokralaisen kodin irtaimistoa, jos kiinteistölle sattuu äkillinen ja ennalta arvaamaton vahinko. Kotivakuutus kannattaa kilpailuttaa, pyydä tarjous esimerkiksi kolmelta vakuutusyhtiöltä tai vertaile hintoja verkossa.

Jos sinulla on jo ennestään kotivakuutus, ilmoita muutostasi vakuutusyhtiöön ja tarkista, sopiiko nykyinen kotivakuutuksesi uuteen asuntoosi. Muuton tuoksinassa sattuu ja tapahtuu, joten huolehdi, että vakuutus on voimassa myös muuton aikana.  

Tuet

Jos saat tukia, toimita tarvittavat lomakkeet ajoissa Kelaan. Kela ei muuttoilmoituksen perusteella automaattisesti myönnä asuntoosi esimerkiksi asumistukea.

Hanki muuttoauto ja -apu ajoissa

Kuun vaihde on kiireistä muuttoaikaa, joten muuttoauton vuokraamisen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Myös ystäviä kannattaa pyytää hyvissä ajoin muuttoavuksi.   

Palovaroitin

Palovaroitin on pakollinen varuste kaikissa asunnoissamme. Asukkaana sinun tehtäväsi on varmistaa sen toimivuus. Varoittimen toimivuus on testattava kerran kuukaudessa ja aina, kun on ollut pidempään poissa kotoa.

Muuton jälkeen

Muuton jälkeen istahda sohvalle, avaa Hyvän asumisen tietopankki ja tutustu siellä annettuihin vinkkeihin ja ohjeisiin. Samalla on myös hyvä tutustua Espoon Asuntojen järjestyssääntöihin.

Jos tupakoit, tarkista vuokrasopimuksestasi huoneistoasi ja kiinteistöä koskevat tupakointisäännöt. Kiinteistöissämme on tupakointiin liittyviä rajoituksia, ja osa kiinteistöistämme on kokonaan savuttomia. Lue lisää tupakointisäännöistä.