Muuttajan muistilista

Muutto edessä ja niin paljon asioita muistettavana. Tuntuuko siltä, että jotain tärkeää on unohtunut? Ei hätää, alla olevalta Espoon Asuntojen muuttajan muistilistalta voit tarkistaa, että kaikki tärkeät asiat tulevat hoidetuksi.

Tärkeimmät hoidettavat asiat

Vuokrasopimus

Voit ladata vuokrasopimuksen itsellesi erillisen linkin kautta. Tämä linkki löytyy Signom-palvelun sähköpostiviestistä, jonka sait vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Sopimusta säilytetään palvelussa 90 vuorokautta.

Avainten nouto

Vuokrasopimukseesi on merkitty sopimuksen alkamispäivä. Asunnon ja mahdollisen autopaikan avaimet ja pysäköintiluvan voit noutaa huoltoyhtiöstä tai avainhallinnasta vastaavalta taholta vuokrasopimuksen alkamispäivänä klo 12:00 jälkeen. Yhteystiedot löydät sähköpostivahvistuksesi liitteestä.

Avaimia noudettaessa on mukana oltava vuokrasopimus ja henkilöllisyystodistukset. Mikäli olet allekirjoittanut vuokrasopimuksen sähköisesti, voit esittää vuokrasopimuksen myös matkapuhelimesta. Voit halutessasi varata huollosta myös saunavuoron.

Samalla voit tehdä huoltoyhtiöön muuttoilmoituksen, jossa ilmoitat minkä nimen haluat vaihdettavan oveen.

Kuntokortti

Pyydämme sinua arvioimaan asuntosi kuntoa kahden viikon sisällä sopimuksen alkamisesta. Täytäthän kortin huolellisesti näin et joudu korvaamaan vikoja ja puutteita, jotka ovat olleet asunnossa sinne muuttaessasi.

Mikäli et voi täyttää sähköistä kuntokorttia tai arvioimaan kotisi kuntoa, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

Huomioithan, että asumista haittaavista vioista ja puutteista on aina erikseen ilmoitettava huoltoyhtiöön. 

Mahdolliset asunnon siisteyttä koskevat palautteet tulee tehdä asiakaspalveluumme.

Muista myös nämä

Vanha vuokrasopimus

Jos muutat vuokra-asunnosta, muista irtisanoa vanha sopimus ajoissa. Vanha sopimus on irtisanottava ennen kuin uusi sopimus voidaan allekirjoittaa. Irtisanomisaika on yleensä yksi kalenterikuukausi.

Muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus hyvissä ajoin ennen muuttoa Digi- ja väestötietovirastoon ja Postiin sekä huoltoyhtiöön. Tee lisäksi lista paikoista, joihin mahdollisesti joudut toimittamaan uuden osoitteesi muuta kautta. Olet esimerkiksi vastuussa siitä, että laskut päätyvät muuton jälkeen oikeaan osoitteeseen.

Digi- ja väestötietovirasto ja Posti

Tekemällä muuttoilmoituksen Postin verkkopalvelun kautta varmistat, että:

  • Tietosi päivittyvät väestötietojärjestelmän kautta viranomaisille
  • Posti löytää uuteen kotiisi

Huoltoyhtiö

Tekemällä muuttoilmoituksen huoltoyhtiöön huoltoyhtiön omien verkkosivujen kautta varmistat, että:

  • Porrashuoneen asukasluetteloon ja asuinhuoneiston oveen tulee oikeat nimitiedot
  • Jos unohdat tai kadotat avaimen, huolto voi tarkastaa, että sinulla on oikeus mennä huoneistoon. Ovi avataan vain henkilöille, jotka voidaan todeta asuvan kyseisessä asunnossa.

Sähkösopimus

Tee uusi tai siirrä vanha sähkösopimus uuteen kotiin ajoissa. Nykyään sähköyhtiöiden kilpailutus on tehty helpoksi. Tutustu esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämään sivustoon.

Kotivakuutus

Kotivakuutus on viisas valinta myös vuokra-asunnossa. Espoon Asuntojen kiinteistövakuutus ei korvaa vuokralaisen kodin irtaimistoa, jos kiinteistölle sattuu äkillinen ja ennalta arvaamaton vahinko. Kotivakuutus kannattaa kilpailuttaa, pyydä tarjous esimerkiksi kolmelta vakuutusyhtiöltä tai vertaile hintoja verkossa.

Jos sinulla on jo ennestään kotivakuutus, ilmoita muutostasi vakuutusyhtiöön ja tarkista, sopiiko nykyinen kotivakuutuksesi uuteen asuntoosi. Muuton tuoksinassa sattuu ja tapahtuu, joten huolehdi, että vakuutus on voimassa myös muuton aikana.  

Tuet

Jos saat tukia, toimita tarvittavat lomakkeet ajoissa Kelaan. Kela ei muuttoilmoituksen perusteella automaattisesti myönnä asuntoosi esimerkiksi asumistukea.

Hanki muuttoauto ja -apu ajoissa

Kuun vaihde on kiireistä muuttoaikaa, joten muuttoauton vuokraamisen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Myös ystäviä kannattaa pyytää hyvissä ajoin muuttoavuksi.   

Palovaroitin

Palovaroitin on pakollinen varuste kaikissa asunnoissamme. Asukkaana sinun tehtäväsi on varmistaa sen toimivuus. Varoittimen toimivuus on testattava kerran kuukaudessa ja aina, kun on ollut pidempään poissa kotoa.

Muuton jälkeen

Muuton jälkeen istahda sohvalle, avaa Opas hyvään asumiseen ja tutustu siellä annettuihin vinkkeihin ja ohjeisiin. Samalla on myös hyvä tutustua Espoon Asuntojen järjestyssääntöihin.

Opas hyvään asumiseen

Tämä opas on tarkoitettu auttamaan sinua vuokra-asuntosi hoidossa. Löydät hyviä vinkkejä kodin huoltoon ja vastauksia moneen askarruttavaan asiaan.

Järjestyssäännöt

Järjestyssäännöt on laadittu talon asukkaiden asumisviihtyvyyden ja kotirauhan turvaamiseksi.

Huoltoyhtiöiden yhteystiedot

Tee vikailmoitus aina kiinteistösi huoltoyhtiöön.

Asiakaspalvelun yhteystiedot

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Asiakaspalvelijamme vastaavat mielellään kysymyksiisi. 

Sauna

Jos kiinteistölläsi on yhteinen sauna, saunavuoron voi varata huoltoyhtiöstä. Lenkkisauna on tarkoitettu kaikkien käyttöön. 

Varastotilat

Useimmissa taloissa on asukkaille yhteiset säilytystilat urheilu- ja ulkoiluvälineille sekä lukolliset irtaimistovarastot asukkaiden omille tavaroille. 

Kotona

Muuton jälkeen kannattaa tutustua sivujemme Kotona-osioon. Löydät sieltä tärkeää tietoa vuokralla asumisesta ja paljon muusta.  

Pysäköinti

Autopaikan vuokra riippuu siitä, onko kyseessä kylmä paikka, lämpötolppapaikka vai pysäköintihalli. Autopaikan vuokra maksetaan asunnon vuokranmaksun yhteydessä. 

Laajakaista ja kaapeli-tv

Vuokraasi sisältyy laajakaistayhteys, ota yhteyttä Elisaan, jotta saat sen käyttöösi.

Vastuunjako

Vastuunjakotaulukosta löydät tietoa, kuka on vastuussa vuokrahuoneiston ja kiinteistön erilaisista kunnossapito- ja korjaustöistä.