Kuva
Kuvassa kaksi kissaa istuu keittiötason päällä.

Lemmikit tervetuloa!

Kissat, koirat, puput ja muut lemmikit ovat osa perhettä ja tervetulleita asumaan meillä. Lemmikkieläimistä on paljon iloa, mutta myös vastuuta. 

Lemmikkieläimen omistaja

Lemmikkieläimet edistävät tutkitusti monin tavoin perheensä hyvinvointia. Lemmikin omistajat tietävät myös, että koiran tai kissan kanssa ulkoillessa tutustuu yleensä helpommin naapureihin. On kuitenkin asioita, joista lemmikkien kanssa asuessa on huolehdittava. Vastuu lemmikistä ja sen toiminnasta on aina sen omistajalla.

Järjestyslain mukaan koira on pidettävä kytkettynä taajama-alueella, eli myös talon pihamaalla. Koiran omistajan on pidettävä huolta, ettei koira pääse edes kytkettynä lasten leikkipaikoille tai hiekkalaatikoille. Järjestyslaki velvoittaa korjaamaan pois koiran kulkuväylille jättämät ulosteet. 

Lemmikkieläintä tulee ulkoiluttaa pihapiirin ulkopuolella. Koiran voi viedä koirapuistoon kirmailemaan. Lista koirapuistoista, koira-aitauksista ja koirien uimapaikoista löytyy Espoon kaupungin verkkosivuilta.

Kissanomistajan tulee järjestyslain mukaan huolehtia, ettei kissa pääse lasten hiekkalaatikoille tai leikkipaikoille. Suositeltavaa on ulkoiluttaa kissaa vain valvotusti jo ihan senkin vuoksi, ettei rakas lemmikki karkaa, jää auton alle tai joudu muuten vaaralle alttiiksi.

Huomioithan, ettei lemmikkieläimiä saa viedä saunatiloihin, pesulaan ja pyykinkuivaushuoneeseen, sillä talossa voi asua allergisia ihmisiä.

Lajittele lemmikin jätökset oikein

Koiran- ja kissankakka kuuluu laittaa pussiin suljettuna sekajätteeseen. Sen sijaan lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet, esimerkiksi purut ja pelletit, ovat biojätettä.

Kissan hiekka-astiat on hyvä siivota säännöllisesti, ettei niistä aiheudu hajuhaittaa. Muista pitää huolta, ettei kissanhiekkaa joudu asunnon viemäreihin eikä vessanpönttöön. Tämä voi aiheuttaa viemärien tukkeutumisen, jolloin viemärin aukaisun kustannuksista voi vuokralainen olla vastuussa. 

Lemmikkieläin naapurissa

Naapurisopua saattaa toisinaan häiritä koiran haukkuminen. Kerros- ja rivitaloissa kuuluu kuitenkin sietää tavallisia elämisen ääniä, jollainen on esimerkiksi koiran lyhytaikainen haukunta postilaatikon kolahtaessa. 

Mikäli koiran haukunta tai ulina on jatkuvaa, kannattaa asia ottaa puheeksi koiran omistajan kanssa. Hän ei välttämättä edes tiedä, että yksin ollessaan lemmikki saattaa ulista tai haukkua. Mikäli keskusteleminen tuntuu hankalalta, naapurille voi kertoa havainnoistaan kohteliaalla kirjeellä. Usein asiaan löytyy ratkaisu. Jos haukunta on pidempiaikaista tai naapuri ei reagoi huomautukseesi, voit ilmoittaa asiasta isännöitsijälle.