Kuva
Kuvassa asukkaat siivoavat kotia.

Siisti ja raikas koti

Koti pysyy siistinä ja raikkaana, kun siivoat säännöllisesti ja huolehdit riittävästä ilmanvaihdosta. Alle on koottu ohjeita muun muassa lattiakaivon ja liesituulettimen puhdistamiseen.

Voit parantaa sisäilman laatua, kun huolehdit riittävästä ilmanvaihdosta, käytät pölyämättömiä sisustusmateriaaleja, siivoat viikoittain ja vältät tupakointia sisätiloissa.

Perussiivous auttaa pitämään kodin raikkaana. Lattioiden imuroiminen sekä pyyhkiminen kostealla poistaa pölyt. Tomua kertyy myös kodin tekstiileihin, kuten verhoihin ja sohvatyynyihin, jotka tuleekin tuulettaa säännöllisesti. 

Asuntosi pysyy raikkaana, kun puhdistat säännöllisesti lieden, liesituulettimen, käsienpesualtaan hajulukon, lattiakaivon ja ilmanvaihtokanavat.

Astianpesukone

Astianpesukoneen asentaminen kuuluu ammattilaiselle, ja koneen alle on laitettava vuotokaukalo. Näin ehkäiset mahdollisista vesivahingoista lattialle koituvia vahinkoja. Mahdollinen astianpesukoneesta aiheutuva vesivahinko kuuluu asukkaan vastuulle, ja jos vuotokaukaloa ei ole, kotivakuutus ei korvaa vahinkoa.

Huonelämpötila

Tavoitelämpötila asunnoissa on 21 astetta. Lämpötila voi vaihdella puolellatoista asteella. Kun tavoitelämpötila on saavutettu, patteri voi tuntua viileältä tai sen ala- ja yläreuna voivat olla erilämpöisiä. Jos koet, että asunnossasi on liian kylmä tai kuuma, kannattaa ottaa yhteyttä huoltoon.

Ikkunoiden karmeissa olevien tuloilmaventtiilien tulee olla aina auki. Jos ikkunoista tuntuu liiallista vetoa, ota yhteyttä huoltoon. Tiivistäminen vähentää lämmönhukkaa ja lisää asumismukavuutta. 

Lähes kaikissa vuokra-asunnoissamme on älykäs lämmitysjärjestelmä , joka tuo tasaisen lämmön.

Ilmanvaihtokanavat

Poistoilmaventtiilit sijaitsevat yleensä kylpyhuoneessa ja keittiössä. Jotta ilmanvaihto toimisi mahdollisimman hyvin, poistoilmaventtiilit kaipaavat säännöllistä puhdistamista. Ilmanvaihtoventtiilin voi puhdistaa pesuaineliuoksella, mahdollisen vaahtomuovisen äänenvaimentimen saa pudistettua imurilla.

Ethän pyöritä keskellä olevaa säätöosaa puhdistuksen aikana. Se vaikuttaa virtaavan ilman määrään.

Poistoilmaventtiilin puhdistus kuvasarja
1. Kierrä ulommaista rengasta vastapäivään. Nykäise ja vedä venttiili ulos.
2. Puhdista venttiili pesuaineliuoksella ja pyyhi kuivaksi. Puhdista myös mahdollinen vaahtomuovinen äänenvaimennin. Imuri on kätevin apu tähän.
3. Kiinnitä venttiili takaisin paikoilleen kiertämällä ulommaista rengasta myötäpäivään.

Jääkaappi ja pakastin

Pakastin kannattaa sulattaa pari kertaa vuodessa. Pakastimeen kertyy huurretta, joka lisää sähkönkulutusta. On tärkeää valvoa sulamista, ettei sulamisvesi pääse valumaan lattialle. Sulamisvettä voi tulla yllättävän paljon ja se voi aiheuttaa vaurioita lattiaan. 

Muista tarkkailla ja tarvittaessa puhdistaa myös jääkapin sisällä olevaa sulavesiputkea. Jos se pääsee tukkeutumaan, jääkaapin pohjalle voi alkaa kertyä vettä.

Jääkaapin ja pakastimen taakse kertyy pölyä. Poista pölyt jääkaapin takaa sekä laitteen takaseinän ritilästä pari kertaa vuodessa. 

Muistathan laittaa vuotokaukalon jääkaapin ja pakastimen alle, jotta voit havaita mahdollisen vesivuodon nopeasti.

Käsienpesualtaat

Hajulukko tukkeutuu helposti esimerkiksi, jos hiuksia joutuu viemäriin. Viemärin haju ja hitaasti tyhjenevä pesuallas ovat merkkejä siitä, että hajulukko kaipaa puhdistusta. Ole tällöin yhteydessä huoltoon.

Lattia

Lattia altistuu kulumiselle, mutta kulumista voi vähentää omalla toiminnalla. Ethän käytä ulkokenkiä sisätiloissa. Huonekalujen jalkojen alle on suositeltavaa laittaa huopapalat, jotta lattiaan ei synny naarmuja. Pääsääntöisesti emme uusi lattioita asumisen aikana.

Lattiakaivo

Lattiakaivon puhtaanapito katkaisee bakteerien reitin viemäristä kylpyhuoneeseen. Lattiakaivot on hyvä pudistaa kerran kuussa. Siivousta helpottamaan on saatavilla myös suodattimia, jotka keräävät esimerkiksi hiukset ennen kuin ne pääsevät viemäriin. Käytä kumihanskoja, kun pudistat lattiakaivoa. Lattiakaivon ritilän saat kätevästi irti esimerkiksi veitsen kärjellä.

Lattiakaivon puhdistus kuvasarja
1. Nosta lattiakaivon ritilä pois paikoiltaan. Apuna voit käyttää esimerkiksi kynää tai ruuvimeisseliä.
2. Puhdista kaivo hiuksista ja muusta kiinteästä aineesta. Huuhtele lämpimällä vedellä.
3. Pese lattiakaivo ja sen osat lämpimällä vedellä ja pesuaineella. Esimerkiksi vanha tiskiharja on hyvä apuväline.

 

Liesi ja uuni

Lieden tausta ja alusta on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Keittolevyt kannattaa pyyhkiä aina ruoanlaiton jälkeen, jotta lika ei pääse pinttymään.
 

Liesituuletin

Useimmissa vuokra-asunnoissamme on liesituuletin. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa paloturvallisuusriskin. Liesituulettimen suodatin tulisi puhdistaa sen käytöstä riippuen 3–6 kertaa vuodessa. 

Suodattimen voi puhdistaa liottamalla sitä kuumassa vedessä ja käyttämällä astianpesuainetta. Useimmat suodattimet voi pestä myös astianpesukoneessa.

Liesituulettimen käyttöohjeesta löydät tiedot, miten suodatin irrotetaan. Muista kuivattaa suodatin, ennen kuin laitat sen takaisin paikoilleen.

Liesituulettimen puhdistus kuvasarja
1. Irrota  rasvasuodatin.
2. Liota suodatinta kuumassa vedessä. Astianpesuaine irrottaa kertyneen rasvan. Useimmat suodattimet voi pestä myös astianpesukoneessa.
3. Kuivata suodatin pesun jälkeen ja asenna sitten takaisin paikoilleen.


 

Parveke ja asuntopiha

Parveke ja piha on tarkoitettu oleskeluun, ei säilytystilaksi. Parveketta tai pihaa voi joutua käyttämään hätäpoistumistienä tulipalon sattuessa. 

Pihalle tai parvekkeelle ei saa tehdä kiinteitä rakennelmia, kuten aitoja. Rakennelmien tulee olla helposti siirrettävissä esimerkiksi huollon tai remontin tieltä. 

Parvekkeella kukkalaatikoiden tulee olla parvekkeen sisäpuolella, jotta ne eivät pääse putoamaan alas.

Pienet pensaat ja matalat istutukset ovat tervetulleita piristyksiä asuntopihoille. Muistathan kuitenkin, että sopiva istutusetäisyys seinästä on lajikkeesta riippuen 1–1,5 metriä. Kun istutusetäisyyttä on tarpeeksi, kasvien juuret ja versot eivät pääse rikkomaan talon rakenteita.

Otathan muut huomioon päivittäisissä askareissasi. Voit kuivattaa pyykkejä parvekkeella, mutta mattoja siellä ei tule ravistaa. Parveketta ei myöskään saa pestä juoksevalla vedellä, sillä vesi voi valua alakerran naapurin harmiksi. 
 

Roskat

Likaiset tiskit tai pitkään roskiksessa muhineet roskat alkavat helposti haista. 

Muista lajitella kotisi roskat – luonto kiittää! Lähes kaikissa kiinteistöissämme on keräysastiat biojätteelle, kartongille, lasille, paperille, metallille, sekajätteelle ja muoville. Monissa paikoissa on myös SER-keräys sähkö- ja elektroniikkaromulle.
 

Tuholaiset

Erilaisia ötököitä esiintyy valitettavasti silloin tällöin myös Espoossa. Jos havaitset vuokra-asunnossasi kutsumattomia vieraita, joiden epäilet olevan tuholaisia, ilmoitathan havainnostasi välittömästi huoltoyhtiöön. Tuholaisten torjunta on sitä tehokkaampaa, mitä aiemmin se aloitetaan.

Tuholaisia voi kulkeutua kotiin elintarvikkeiden, huonekalujen, vaatteiden tai lomamatkalta matkalaukun mukana. Tuholaiset voivat myös levitä talon rakenteissa huoneistosta toiseen. Ennaltaehkäisyssä hyvällä hygienialla ja siisteydellä on kuitenkin suuri merkitys.

Kaikki kodista löytyvät ötökät eivät ole haitallisia, ja osasta niistä voi päästä eroon kotikonstein. Esimerkiksi sokeritoukasta pääset yleensä eroon, kun huolehdit siivouksesta, pidät tilat kuivina sekä puhdistat viemärit ja hajulukot säännöllisesti.

Lutikat

Jos havaitset tai epäilet asunnossasi olevan lutikoita, ilmoita asiasta välittömästi huoltoyhtiöön. Lutikoita ei pysty torjumaan kotikonstein, joten aina on tärkeää ilmoittaa huoltoon, joka tilaa tuholaistorjunnan. Ilmoituksen jälkeen huoltoyhtiön tai tuholaistorjuntayrityksen edustaja ottaa sinuun yhteyttä. 

Tuholaistorjuntayritys arvioi, miten laaja työ on tarpeellinen ja suorittaa torjunnan sen mukaisesti. Jotta torjunta onnistuu, on erityisen tärkeää noudattaa tarkoin tuholaistorjuntayrityksen ohjeita.

Lutikoita sisältävää huonekalua ei tule hävittää kotikonstein. On ensiarvoisen tärkeää, että ammattilainen hoitaa luteiden hävittämisen, sillä lutikoita ja niiden munia on usein myös muualla asunnossa. Lutikoiden torjuntaan käytetään esimerkiksi lutikka-ansoja, sänkysuojaa ja ihmiselle myrkytöntä piimaasta tehtyä puuteria. 

Omatoimisesta huonekalun hävittämisestä on päin vastoin suurta haittaa, sillä suojaamattoman huonekalun kantaminen porraskäytävässä levittää lutikoita muualle taloon. Kaikki lutikoiden saastuttamat hävitettävät tavarat tulee pakata torjuntayrityksen ohjeiden mukaan muoviin ja laittaa niiden päälle merkintä lutikoista. Ilman merkintää on olemassa vaara, että toinen asukas ottaa huonekalun jätetilasta tai vaihtolavalta itselleen ja saa samalla myös lutikat riesakseen. 

Espoon Asunnot vastaa tuholaistorjunnan kustannuksista kiinteistöissään. Jos asukas kuitenkin laiminlyö tuholaistorjuntayrityksen antamia ohjeita tai estää torjunnan toimimalla ohjeiden vastaisesti, voidaan tästä laskuttaa. Vuokralainen vastaa myös mahdollisesti hävitettävän irtaimiston uudelleen hankinnasta.

Tietoa sisätilojen tuhoeläimistä ja niiden torjunnasta löytyy Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen sivuilta sekä Marttojen sivuilta.

Tuulettaminen

Tuulettaminen raikastaa. Asunnon tuuletus kannattaa tehdä nopeasti ja avaamalla kerralla monta ikkunaa niin, että saadaan ristiveto. Muista sulkea ikkunat, jotta lämpö ei karkaa tai ettei esimerkiksi ikkunasta sada sisälle.