Kuva
Kuvassa on kiinteistön pihalla oleva tupakointipaikka.

Tupakointisäännöt huoneistoissa ja kiinteistöillä

Tällä hetkellä osa kiinteistöistämme on savuttomia ja osassa on tupakointiin liittyviä rajoituksia. Rajoituksia tupakointiin on tehty vuodesta 2010 lähtien.

Kaikki uudemmat kohteemme ovat savuttomia. Savuton kiinteistö tarkoittaa sitä, että tupakointi on kielletty huoneistoissa, parvekkeilla, huoneistopihoilla, kiinteistön sisätiloissa sekä pihalla. Tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä tupakointipaikoilla.

Muistathan, että tupakointisäädökset koskevat myös vieraitasi.

Tupakointisäännöt löytyvät vuokrasopimuksesta

Huoneistossa ei saa tupakoida, mikäli vuokrasopimus sen kieltää. Tarkista, mitä vuokrasopimukseen on kirjattu oman asuntosi osalta. 

Vuoden 2009 jälkeen peruskorjatut kiinteistöt

Tupakointi on kielletty huoneistoissa, parvekkeilla ja kiinteistön sisätiloissa sekä lisäksi kiinteistön pihalla lukuun ottamatta mahdollisesti erikseen osoitettua tupakointipaikkaa. 

Vuoden 2009 jälkeen valmistuneet kiinteistöt

Tupakointi on kielletty huoneistoissa, parvekkeilla ja kiinteistön sisätiloissa sekä lisäksi kiinteistön pihalla lukuun ottamatta mahdollisesti erikseen osoitettua tupakointipaikkaa. 

Vuonna 2009 ja sitä ennen valmistuneet kiinteistöt

Huoneistoissa ei saa tupakoida, mikäli vuokrasopimus sen kieltää.

Jos poltat, varmistathan, ettei tupakansavu häiritse muita asukkaita. Muista tumpata tupakat ja laittaa tumpit tuhkakuppiin tai muuhun niille tarkoitettuun astiaan. Kytevistä tupakantumpeista tulee käryä ja hajuhaittaa, ja ne voivat aiheuttaa tulipalon.

Usein kysyttyä tupakoinnista

Koskevatko rajoitukset myös sähkötupakan polttamista?

Tupakointirajoitukset koskevat myös vesipiippuja, yrttisavukkeita ja sähkösavukkeita tupakkalain 549/2016 mukaisesti.

Miksi naapurini saa tupakoida parvekkeellaan, vaikka minun vuokrasopimuksessani tupakointi parvekkeella on kielletty?

Asukkaittemme vuokrasopimukset on tehty eri vuosikymmeninä, minkä vuoksi vuokrasopimuksissa on eroja. Jos asuintalosi ei ole kokonaan savuton, naapurillasi saattaa olla vanha vuokrasopimus, jonka mukaan tupakointi on sallittu parvekkeella. 

Oman kiinteistösi käytännöt ja rajoitukset voit tarkistaa verkkosivuiltamme kirjoittamalla asuintalosi osoitteen verkkosivujen yläoikealla olevaan hakukenttään. Kiinteistön perustiedoissa kerrotaan, onko kiinteistö savuton vai ei. 

Mitä voin tehdä, jos savuttomalla kiinteistöllä naapurini ei noudata tupakointisäädöksiä?

Jos savuttomassa kohteessa tupakoidaan huoneistossa tai siihen kuuluvalla parvekkeella, kohteen yleisissä tiloissa tai leikkipaikalla, kyseessä on sopimusrikkomus. Tupakoinnista voi tällöin tehdä Espoon Asunnoille asumishäiriöilmoituksen.

Mitä tapahtuu, jos rikkoo tupakointisäädöksiä?

Tupakoinnin aiheuttamien vahinkojen korjauskustannukset eivät ole normaalia kulumista, ja ne laskutetaan aina asukkaalta. Lisäksi vuokrasopimuksen ehtojen vastainen tupakointi voi johtaa vuokrasopimuksen päättymiseen.