Kuva
Mies muuttaa ja kantaa palmua kerrostalon rappukäytävässä.

Ohjeita poismuuttajalle

Olemme koonneet alle ohjeita poismuuttajalle. Muistathan palauttaa avaimet ja pysäköintiluvat, siivota ja tyhjentää huoneiston sekä tehdä muuttoilmoituksen.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Voit irtisanoa vuokrasopimuksen täyttämällä ja allekirjoittamalla sähköisen irtisanomislomakkeen. Vaihtoehtoisesti voit irtisanoa vuokrasopimuksen käyttämällä lomakettamme tai vapaamuotoisella ilmoituksella, jonka kaikki vuokrasopimuksen osapuolet ovat allekirjoittaneet.

Lomakkeet ja tarkemmat ohjeet vuokrasopimuksen irtisanomisen vahvistamiseen löydät täältä

Avainten palautus

Palauta huoneiston avaimet sekä mahdollinen emännänavain, autopaikan lämpötolpan avain sekä pesulalätkä huoltoyhtiöön tai avainhallinnasta vastaavalle taholle muuttopäivänä klo 12 mennessä. Muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivä. Mikäli vuokrasopimuksen päättymispäivä osuu viikonloppuun (la-su) tai arkipyhäpäivään (jolloin huoltoyhtiön toimisto on suljettuna) on muuttopäivä poikkeuksellisesti tätä seuraava arkipäivä (ma-pe).

Jos kaikkia avaimia ei ole palautettu määräaikaan mennessä, lukot sarjoitetaan uudelleen ja kulut laskutetaan poismuuttavalta asukkaalta. Vuokralaisen oikeusturvan takia avaimia ei saa luovuttaa suoraan seuraavalle asukkaalle tai jättää huoneistoon.

Pysäköintiluvan palautus

Muistathan palauttaa pysäköintiluvat huoltoyhtiöön samalla, kun palautat asunnon avaimet.

Huoneiston esitteleminen seuraavalle vuokralaiselle

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan Espoon Asunnoilla on oikeus esitellä vapautuvaa huoneistoa uudelle asukkaalle. Kun irtisanot vuokrasopimuksen, voit valita, haluatko itse esitellä huoneistoa mahdolliselle uudelle asukkaalle vai annatko Espoon Asuntojen edustajalle luvan esitellä huoneistoa käyttämällä yleisavainta sinulle sopivana ajankohtana.

Muuttoilmoitus

Muista tehdä muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon ja postiin. Muuttoilmoituksen voit tehdä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.  

Ilmoita poismuutosta myös kiinteistösi huoltoyhtiöön.

Sähkö- ja laajakaistasopimus

Muistathan irtisanoa sähkösopimuksen sekä mahdollisen laajakaistasopimuksen, niin et joudu turhaan maksamaan niiden kuluja muuttosi jälkeen.

Muuttosiivous

Asunto, mahdollinen piha, parveke ja asuntoon kuuluvat varastotilat on siivottava huolellisesti seuraavan ohjeen mukaisesti ennen kuin muutat pois. Kun huolehdit siivouksesta hyvin, seuraavan asukkaan on kiva tulla vapautuvaan asuntoon ja sinä vältyt turhilta kuluilta. Jos siivous jää osittain tai kokonaan tekemättä, veloitetaan siivouskulut poismuuttavalta asukkaalta.

Ohjeet siivoukseen

 • Puhdista wc-istuin, käsienpesualtaat, suihkunurkkaus/kylpyamme ja kaikki vesihanat.
 • Puhdista kosteiden tilojen (wc, kylpyhuone, sauna) lattiakaivot.
 • Puhdista ja sulata jääkaappi/pakastin. Muista valvoa pakastinta sulattaessasi, etteivät sulamisvedet valu lattialle. Pakastimesta voi sulaa paljon vettä, joka voi aiheuttaa kosteusvahingon lattiarakenteisiin. Jätä kaappien ovet puhdistuksen jälkeen kunnolla auki. Puhdista myös tausta.
 • Puhdista sähkölieden levyt, uuni ja pellit. Vedä liesi pois paikaltaan ja puhdista takaseinä, lattia ja viereisten kaappien seinät.
 • Puhdista poistoilmaventtiilit (älä muuta säätöasentoa) ja liesikuvun rasvasuodatin.
 • Pese ikkunat ja parvekelasitukset sisäpuolelta, ja jos sääolosuhteet sallivat, myös ulkopuolelta.
 • Pyyhi kaikki kaapistot, hyllyt, laatikot ja ovet.
 • Lakaise tai imuroi ja pyyhi kaikki lattiapinnat.
 • Pyyhi seinäpinnat.
 • Jos asunnossasi on parveke tai siihen kuuluu asuntopiha, siivoa ja tyhjennä ne. Pyri jättämään asuntopihasi siistiin kuntoon.
 • Saunallisessa asunnossa saunan lauteet, seinät ja lattia tulee puhdistaa.

Huoneiston tyhjentäminen

Huoneisto ja irtaimistovarasto

Huoneisto ja irtaimistovarasto on tyhjennettävä kokonaisuudessaan. Myös asunnon varustukseen kuulumattomat valaisimet on poistettava ja kattorasian kannet kiinnitettävä takaisin paikoilleen. 

Jos asukas jättää tavaroitaan huoneistoon, irtaimistovarastoon, jätekatokseen tai huoneistopihalle, niiden poiskuljetus laskutetaan häneltä.

Astianpesukone ja pyykinpesukone

Jos olet hankkinut astianpesukoneen, sitä ei saa jättää asuntoon. Jos astianpesukoneen paikalla on ollut kaappi, muista laittaa se takaisin paikoilleen.

Kun poistat astianpesukoneen ja/tai pyykinpesukoneen, on tulo- ja poistoliitännät tulpattava kosteusvaurioiden välttämiseksi. Tuloliitännän tulppaamiseen tulee käyttää messinkitulppaa. Poistoliitännän tulppaamiseen käytetään poistoyhteen tulppia (19mm) ja letkukiristintä.

Tarkista tulppausten pitävyys huolella. Huoltoyhtiö auttaa tarvittaessa tulppauksessa erillisveloitusta vastaan.

Jätteet

Jätekatokseen ei saa jättää roska-astioihin sopimattomia esineitä eikä ongelmajätettä. Ongelmajätteet tulee viedä alueen ongelmajätepisteeseen.

Tarpeettomat huonekalut voi viedä esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen tai Sortti-asemalle. Isoille esineille voi myös tilata maksullisen noutopalvelun kaatopaikalle. Lisätietoja HSY:n Nouto-Sortti-palvelusta www.hsy.fi

Asukaslaskutushinnasto