Bild
Kuvassa kaksi kissaa istuu keittiötason päällä.

Husdjur välkomna!

Katter, hundar, kaniner och andra husdjur är familjemedlemmar som alla andra och välkomna att bo hos oss. Husdjur ger mycket glädje men de innebär också ett stort ansvar.

Husdjursägare

Forskning visar att husdjur främjar familjens välbefinnande på många sätt. Husdjursägare vet också att det är lättare att lära känna grannarna när man är ute på promenad med sin hund eller katt. Det finns dock vissa saker som man måste ta hand om när man har ett husdjur. Det är alltid ägaren som ansvarar för husdjuret och allt det gör.

Enligt ordningslagen måste hundar hållas i koppel i tätorten, alltså också på gårdsområdet utanför huset. Hundägaren ska se till att hunden inte kan ta sig ut på barnens lekplatser eller i sandlådor, ens när den är i koppel. Ordningslagen förpliktar till att städa bort hundens exkrementer från gångvägar. 

Husdjur ska rastas utanför gårdsområdet. Man kan ta hunden till en hundpark där den får springa. På Esbo stads webbplats finns en lista över hundparker, hundrastgårdar och badplatser för hundar.

Enligt ordningslagen ska kattägaren se till att katten inte kan ta sig ut på barnens lekplatser eller i sandlådor. Det rekommenderas att katten rastas övervakat redan för att inte riskera att det älskade husdjuret rymmer, blir överkörd av en bil eller annars utsatt för fara.

Observera det inte är tillåtet att ta med husdjur till bastuutrymmena, tvättstugan eller torkrummet eftersom det kan bo allergiker i huset.

Sortera rätt efter husdjuret

Hund- och kattavföring ska läggas i en sluten påse i kärlet för blandavfall. Träbaserat bottenströ från djurburar, till exempel burspån- och strö samt pelletar, är däremot bioavfall. Det är bra att städa kattens sandlåda regelbundet så att man slipper dålig lukt. Kom ihåg att se till att ingen sand hamnar i husets avlopp eller i toaletten. Sanden kan orsaka stopp i avloppet, och kostnaderna för att öppna avloppet kan debiteras av hyresgästen. 

Ett husdjur som granne

Hundens skällande kan ibland störa grannsämjan. I hög- och radhus måste man emellertid stå ut med vanliga ljud från människornas liv. Hit hör till exempel hundens kortvariga skällande när brevlådan smäller till. 

Om en hund skäller eller ylar oavbrutet är det bra att föra saken på tal med hundägaren. Hen vet kanske inte ens att husdjuret brukar skälla eller yla när det lämnas ensamt hemma. Om det känns svårt att ta upp saken i samtal, kan man också informera grannen om det man lagt märke till med ett artigt brev. Oftast går det att hitta en lösning. Om skällandet pågår under en lång tid eller grannen inte reagerar när du säger till kan du anmäla ärendet till disponenten.