Bild
Tyyni meri, jonka pintaan heijastuu saari.

Kakor

Vi samlar in information om besökarna på vår webbplats med hjälp av kakor och webbanalys för att kunna erbjuda en smidig användarupplevelse. På den här sidan kan du läsa för vilka syften vi använder kakor, vilka slags kakor vi använder och hur du kan hantera kakorna.

Vad är kakor?

En kaka (eng. cookie) är en liten fil som skickas till din huvudenhet då du besöker en webbplats. I praktiken är en kaka en anonym användarspecifik textfil som lagras i användarens webbläsare. Kakornas uppgift är att underlätta användningen av webbplatsen. Med hjälp av dem minns webbläsaren till exempel användarens språkval eller annan användarspecifik anpassning av webbplatsen.

Kakor delas in i sessionskakor och permanenta kakor. Sessionskakor upphör när användaren stänger webbläsaren. De permanenta kakorna har en förutbestämd användningstid. Detta betyder att de upphör automatiskt och raderas därefter från webbläsaren. Om användaren så önskar kan han eller hon själv radera kakor från webbläsaren. 

Varför använder vi kakor?

Vi använder nödvändiga och icke-nödvändiga kakor främst för att webbplatsen ska fungera som den ska. Utöver detta samlar vi med hjälp av analyskakor uppgifter om till exempel användarens val, hur länge användaren besöker en webbplats samt om huvudenheten och webbläsaren. Med dessa data som grund strävar vi efter att utveckla användarupplevelsen på webbplatsen.

Vi använder marknadsföringskakor för att kunna visa annonser anpassade för dig i andra tjänsteleverantörers tjänster.

Vilka kakor använder vi?

Nödvändiga kakor

Dessa kakor är nödvändiga och med hjälp av dem säkerställer vi att webbplatsen fungerar tillförlitligt och säkert. Nödvändiga kakor kan endast blockeras i inställningarna i din webbläsare. Observera att webbplatsen kanske inte fungerar om du blockerar de här kakorna.

Icke-nödvändiga kakor

Tack vare de icke-nödvändiga kakorna minns webbplatsen dina tidigare val, såsom språkval. Tack vare dessa kakor lagrar vi data som förbättrar webbplatsens användarupplevelse och funktionalitet.

Analyskakor

Med hjälp av analyskakorna följer vi användarbeteenden på webbplatsen och genomför analyser som vi använder för att utveckla webbplatsen och för att förbättra varje besökares användarupplevelse. Detta innebär att du hittar rätt information snabbare och enklare tack vare förbättringarna. Du kan dock fortsätta använda webbplatsen som vanligt, även om du blockerar dessa kakor.

Använda tjänster

Google Analytics

Analytics samlar följande statistiska data:

 • totalt antal besökare
 • om besökaren är ny eller om han eller hon besöker webbplatsen för första gången
 • via vilken webbadress kommer besökaren
 • mest använda sökord
 • populäraste webbplatser
 • tid spenderad på webbplatsen
 • mest använda webbläsarversioner
 • mest använda enheter

Google Tag Manager

Google Tag Manager – delar olika slags tags och kodavsnitt vars kakor är inställda att samla in användardata från webbplatsen.

React & Share

React & Shares kakor är så kallade förstapartskakor. Esbo Bostäder äger informationen och kan nyttja den för att utveckla webbplatsen. Tredje parter får inte använda informationen och data överlåts inte till andra parter. Med hjälp av kakan från React & Share insamlas följande information om användarna:

 • när användaren kom till webbplatsen
 • uppgifter om användarens enhet och webbläsare
 • vilka webbplatser användaren besöker
 • uppgifter om hur länge besöket på webbplatsen varade
 • via vilken adress användaren kom till webbplatsen
 • vilka slags reaktioner användaren gav
 • till vem/var användaren delade webbplatsen
 • vilken slags öppen respons användaren gav

Marknadsföringskakor

Vi använder marknadsföringskakor för att kunna visa annonser anpassade för dig i andra tjänsteleverantörers tjänster. Med marknadsföringskakor kan alla tjänster som tillhör samma marknadsföringsnätverk (Facebook, Instagram, Google och YouTube) rikta aktuella annonser på olika webbplatser och i olika tjänster. Ovannämnda aktörer kan använda informationen även i sin egen verksamhet, till exempel genom att erbjuda dig andra intressanta annonser eller tjänster. Om du tillåter dessa kakor kan det innebära att din information överlåts till tredje part.

Använda tjänster

Facebook

Vi använder Facebook-pixeln som är Facebooks annonsspårningsverktyg. Den berättar bland annat hur många Facebook-användare som går till en målplats via en annons. Pixeln samlar in information om användare med Facebook-användarnamn som tillåtit kakor.

Med hjälp av pixeln följer vi marknadsföringseffektiviteten och användarnas verksamhet på vår webbplats. Med hjälp av insamlade data sammanställer vi statistik med hjälp av vilken vi kan erbjuda anpassade annonser till våra kunder. Vi kan inte identifiera användaren via den insamlade informationen.

Du kan hantera dessa kakor genom att ändra de valda marknadsföringskakorna under fliken Inställningar i kakornas pop-up-fönster. Alternativt kan du redigera annonsinställningarna för ditt Facebook-konto.

Google AdWords

Vi använder Google Ads-marknadsföring. Användningen av den här formens marknadsföring betyder att vår webbplats syns i annonseringsfältet i Google.

Om du klickar på annonsen registrerar Google klickandet och sparar kakan. Med hjälp av kakor kan vi följa när användaren besöker vår webbplats och vad han eller hon gör där. Vi kan inte identifiera användaren via den insamlade informationen. Den insamlade informationen, såsom visning av annonser eller hur mycket användarna klickar på dem, använder vi för att bedöma marknadsföringskvaliteten. Med hjälp av insamlade data sammanställer vi statistik med hjälp av vilken vi kan erbjuda anpassade annonser till våra kunder.

Du kan hantera dessa kakor genom att ändra de valda marknadsföringskakorna under fliken Inställningar i kakornas pop-up-fönster. Alternativt kan du redigera annonsinställningarna för ditt Google-konto.

 

Hur kan jag blockera eller radera kakor?

Du kan blockera alla kakor utom de som är nödvändiga. Du kan enkelt hantera kakor som du tillåtit via vårt pop-up-fönster för kakor. I webbläsarens inställningar kan du även neka nödvändiga kakor, men då kanske du inte allt på webbplatsen visas korrekt. Var inställningarna finns beror på vilken webbläsare eller enhet du har.

Du kan radera alla kakor från din enhet genom att tömma webbläsarens historik. Denna åtgärd raderar alla kakor som installerats av de webbplatser du tidigare besökt. Var denna raderingsåtgärd för webbhistorik finns beror på vilken webbläsare eller enhet du har. Observera att du kan förlora vissa tidigare sparade data, till exempel sparade inloggningsuppgifter.

 
Den här tabellen över kakor är skapad och uppdaterad av  CookieFirst.